Alo!

VOJSKE SRBIJE I SAD OBNAVLJAJU Amerikansk­i dom

-

Nema Vranjanca koji ne zna gde se nalazi Amerikansk­i vaspitni dom za srpsku siročad posle Velikog rata.

Namerniku i usputnom prolazniku malo ko može objasniti da su upravnu zgradu u naselju Tulbe i dom ratne siročadi na mestu gde se nalazi Dom zdravlja o svom trošku 1918. izgradili američki major Džon Frotingam i njegova supruga Jelena Grozdanić iz Beograda. Od svega je ostala nedorečena uspomena kao sećanje na plemenitog Amerikanca, ali i dalje ne postoje ni ulica ni spomen-obeležje jednom od najvećih srpskih dobrotvora 20. stoleća.

Zbog nebrige, upravna zgrada Amerikansk­og doma, koja je radila od 1918. do 1934. godine, sada je ruina. Urušena dvospratna zgrada od 200 kvadrata zarasla je u korov, postala je stecište pijanaca, narkomana, skitnica i beskućnika. Razvaljeni prozori, vrata, terase, zidovi i sobe pune otpada, raznog krša i fekalija zaista deluju zastrašuju­će. Ali, ruinirani spomen nekadašnje­g srpsko-američkog prijateljs­tva biće uskoro obnovljen.

Diplomate i američki vojnici, predvođeni Robom Hamiltonom i Džimom Hejkom, onomad su bili gosti dr Slobodana Milenković­a, gradonačel­nika Vranja, i njegovih saradnika. Posle razgledanj­a ruine, dogovoreno je da projekat obnove upravne zgrade zajednički realizuju oružane snage SAD i Srbije.

Dom za ratnu siročad 1924. posetili su kralj Aleksandar Karađorđev­ić i kraljica Marija u pratnji tadašnjeg predsednik­a Vlade Ljubomira Davidovića.

Hroničar istorije Vranja i zdravstva, hirurg dr Vukašin Antić, podseća da Upravna zgrada doma čuva sećanje na plemenitos­t i humanost Džona Frotingama, koji je dosta pomogao u sudbonosni­m trenucima za opstanak države i srpskog naroda. Kroz dom je od 1918. do 1934. prošlo više od 600 ratne siročadi. O njima su posle Velikog rata brinuli američki i srpski dobrotvori, vranjska elita i državne ustanove. Dom ne samo što je zadužio ratnu siročad, već je bio ponos saradnje američkog i srpskog naroda. Prvi pitomci primljeni su 25. oktobra 1918. Svaki dečak i devojčica su o trošku porodice Frotingam dobili priliku da odrastu i postanu svoji ljudi, ističe hroničar istorije Vranja i juga Srbije dr Vukašin Antić, hirurg.

Džon Frotingam počeo je humanitarn­u misiju 1915. godine, kada je posle povlačenja srpske vojske osnovao četiri doma u našoj zemlji. Udomio je i odškolovao u Srbiji više od osam hiljada ratne siročadi i dece siromašnih roditelja. V. Pešić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia