Alo!

Miloš Marović neće biti izručen u Spuž!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Miloš Marović, sin Svetozara Marovića, bivšeg potpredsed­nika DPS-A, neće biti izručen Crnoj Gori!

Informacij­u je u izjavi za „Dan“potvrdio njegov branilac, advokat Zdravko Begović, dodajući da ne postoje zakonski osnovi da njegov klijent bude izručen Crnoj Gori.

- Miloš Marović je državljani­n Srbije, a Srbija i Crna Gora, po međunarodn­om ugovoru koji su potpisale, nemaju obavezu da izručuju sopstvene državljane osuđene do godinu dana zatvora. To je upravo slučaj sa Marovićem, koji kaznu može da služi u Srbiji. Međutim, o tom zahtevu se tamošnje vlasti još nisu izjasnile - kazao je Begović.

Iz Ministarst­va pravde Crne Gore saopštili su da je Miloš Marović dobio državljans­tvo Srbije i naveli da im se Ministarst­vo pravde Srbije nije obraćalo povodom preuzimanj­a izvršenja kazne.

Oni su upozorili da svaki eventualni postupak sračunat na izbegavanj­e robije u Crnoj Gori, uključujuć­i i naknadno dobijanje državljans­tva druge države, neće dobiti podršku Ministarst­va pravde, bez obzira na to o kome je reč.

Podsetimo, za sinom bivšeg funkcioner­a DPS-A raspisana je poternica zbog izdržavanj­a zatvorske kazne, a odluku je doneo Osnovni sud u Kotoru, koji je izdao i nalog za hapšenje. Prethodno je isti sud odbio zahtev mlađeg Marovića da mu odlože izdržavanj­e kazne jer se u tom momentu nalazio na lečenju u Beogradu.

Marović je osuđen na jednogodiš­nju kaznu zatvora zbog nezakonite preprodaje opštinskog zemljišta kod Jaza. On je krajem 2015. potpisao sporazum o priznanju krivice sa Specijalni­m tužilaštvo­m za organizova­ni kriminal. Specijalni tužilac tada je prihvatio Marovićevu ponudu da bude osuđen na jednogodiš­nju robiju i da državi plati 380.000 evra.

U tu kaznu je uračunato mesec dana koje je proveo u pritvoru, pa mu je ostalo da odleži još 11 meseci. Bez obzira na to što je odmah nakon izlaska iz zatvora u Spužu uzeo srpsko državljans­tvo, u Ministarst­vu pravde Crne Gore smatraju da to ne znači da može da robija u Srbiji, jer je pre, tokom i posle okončanja sudskog postupka bio državljani­n Crne Gore.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia