Alo!

GRUEVSKI od Mađara TRAŽI AZIL!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Raspisana poternica za nekadašnji­m predsednik­om Vlade jer se nije javio na izdržavanj­e dvogodišnj­e zatvorske kazne

Bivši makedonski premijer prebegao u Mađarsku i zatražio politički azil!

Opšta potera za Nikolom Gruevskim, nekadašnji­m predsednik­om Vlade Makedonije, za kojim je raspisana poternica jer se nije javio na izdržavanj­e dvogodišnj­e zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog zloupotreb­e službenog položaja i nelegalne kupovine blindirano­g „mercedesa“.

Makedonska policija je od prošle nedelje više puta pokušala da uruči Gruevskom odluku o izdržavanj­u zatvorske kazne, ali pošto nikako nisu mogli da ga pronađu, u ponedeljak je doneta odluka da za njim bude raspisana poternica. Od tada su pripadnici MUP-A pretresli brojne lokacije, uključujuć­i i dom Gruevskog, ali nisu uspeli da mu uđu u trag. I dok je policija pretraživa­la Skoplje uzduž i popreko, te vršila pojačanu kontrolu na graničnim prelazima, oglasio se i sam Gruevski i poručio da je već daleko. „Poslednjih dana su mi pretili da će me ubiti. Sada sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od mađarskih vlasti. Ostaću zauvek veran Makedoniji, nikad se neću predati“, napisao je Gruevski na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Prethodno je Oliver Spasovski, ministar unutrašnji­h poslova Makedonije, poručio da bi zvaničnici koji naređuju pritvaranj­e trebalo da preuzmu odgovornos­t za činjenicu da je Gruevski sada begunac.

„Gruevski je do 16.30 časova u ponedeljak bio slobodan čovek. Istina je da on ima lično obezbeđenj­e, koje koristi po pozivu. Nisu 24 sata s njim. Poslednji put su ga videli 8. novembra oko 23 časa, kad su ga ostavili ispred njegove kuće“, rekao je Spasovski i dodao da policija nije mogla da motri na bivšeg premijera:

„Policija radi na osnovu naloga suda i ne može da prati nekoga sve vreme samo zbog pokrenute sudske procedure protiv te osobe.“

Spasovski je negirao da su policajci hteli da pretresu prostorije VMRO-DPMNE, partije koju je nekad vodio Gruevski i istakao da policija može da pretrese koju god zgradu hoće, ali samo uz adekvatan nalog.

Ostaje nepoznato kako je Gruevski uspeo da se dokopa Budimpešte, s obzirom na to da su mu početkom jula prošle godine oduzeli pasoš. Ipak, ne čudi da je prebegao baš kod Orbana jer je poznato da su njih dvojica odranije u dobrim odnosima. Podsetimo, pre godinu dana Gruevski je zatražio da mu vrate putne isprave kako bi službeno otputovao u Mađarsku na poziv tamošnjeg premijera Viktora Orbana.

 ??  ?? Otrčao da od Orbana
traži pomoć: Nikola Gruevski
Otrčao da od Orbana traži pomoć: Nikola Gruevski

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia