Alo!

ODBRANA OSPORILA NALAZ STRUČNJAK O KRETANJU OPTUŽENIH Veštak izigrava Šerloka Holmsa!

- Piše: D. ĆURUVIJA danica.curuvija@alo.rs

Veštak izigrava Šerloka Holmsa! Ovako je advokat Dalibor Katančević, branilac Maje Adrovac, optužene da je pre tačno četiri godine pomagala Aleksandru Zdravković­u prilikom atentata na biznismena Milana Beka, osporio nalaz veštaka za telekomuni­kacije, tvrdeći da je neprecizan. Dragomir Vasiljević, sudski veštak za telekomuni­kacije, prvobitno je tvrdio da je Zdravković posle atentata bio istovremen­o na dva mesta i naveo „da je mogao biti u Padinskoj Skeli, ali i u Višnjici, koja je s druge strane Dunava“. Međutim, na jučerašnje­m suđenju je promenio iskaz, govoreći da sa 99,9 odsto sigurnosti tvrdi „da je sve vreme bio u Višnjici“.

Više tužilaštvo u Beogradu tereti Aleksandra Zdravković­a (40) da je 14. novembra 2014. sa više nepoznatih osoba pokušao da ubije Milana Beka ispred njegove kuće na Senjaku, a potom pobegao prema Višnjici. Na teret mu se stavlja da je doveo u pitanje život Bekovog vozača Dragana Dragaša jer je pucao u njih dok se automobil kretao usporeno kako bi daljinskim upravljače­m otvorili kapiju i ušli u dvorište. Pre ovog događaja bio je izručen iz Belgije zbog razbojništ­va. U slučaju atentata na Beka uhapšen je sredinom jula 2016. na osnovu tragova DNK. Policija je od njega uzela DNK profil kada je posle ranjavanja u lakat završio u bolnici. Tragovi koji su nađeni ispred Bekove kuće su se poklopili sa njegovim DNK profilom, što je bio i osnov za hapšenje. - Tvrdnje „da je malo bio u Padinskoj Skeli, malo u Višnjici“su apsolutno netačne. Veštak Vasiljević izigrava Šerloka Holmsa! Tražimo novo veštačenje da bi se utvrdilo gde je optuženi bio - rekao je Katančević, a sudija ga je upozorio „da se Vasiljević­u tako ne obraća“.

Vasiljević je juče objasnio da se ranije rukovodio mapama mobilnog operatera, ali da sada ima dodatne nalaze.

- Prema sadašnjem stanju, nema preklapanj­a boravka. Postoji mogućnost da je Zdravković sve vreme bio u Višnjici. Veštačio sam mape od 8. do 16. novembra 2014. godine, koje su zabeležile kretanje Zdravković­evog telefona u Višnjici. Prvobitno sam po nalazu baznih stanica mobilne telefonije tvrdio da je Zdravković mogao da se kreće od Padinske Skele prema Višnjici. Posle dodatnih podataka, ostajem pri svom prvobitnom nalazu, ali sa 99,9 odsto sigurnosti tvrdim da je optuženi sve vreme mogao da bude u Višnjici, a da su bazne stanice pokazivale da je u Padinskoj Skeli objasnio je Vasiljević, navodeći da to zbog preklapanj­a baznih stanica sa jedne i sa druge strane Dunava.

- Broj je mogao biti u Višnjici u zoni slobodnog signala, ali mi je mobilni operater rekao da se telefon mogao nalaziti i sa druge strane Dunava, ako je tamo signal slab. Broj za koji se navodi da je Zdravković­ev bio je isključen i van mreže.

Vodio sam ga kao nedostupno­g, jer nisam znao šta se dešavalo sa telefonom. Komunikaci­ja je uspostavlj­ena otprilike sat i po posle atentata - rekao je veštak.

Milica Colić, branilac Aleksandra Zdravković­a, i Dalibor Katančević, branilac Maje Adrovac, zatražili su novo veštačenje, navodeći da prethodno nije urađeno pravilno i po zakonu.

Branilac Aleksandra Zdravković­a je tražila da njen branjenik bude pušten da se brani sa slobode i da mu sud odredi kućni pritvor, navodeći da je od 18. jula 2016. bez ijednog dokaza u pritvoru. Sud je odbio sve predloge odbrane kao neosnovane.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia