Alo!

MIGRANT OČISTIO SOTSKO JEZERO!

-

Iranac iz Prihvatnog centra za migrante kod Šida očistio je Sotsko jezero!

Muhamed Abasi (40) je pre nešto više od mesec dana iz Irana stigao u Prihvatni centar „Principova­c“kod Šida, a već prvih dana svog boravka u Srbiji učinio je nešto zbog čega bi svi trebalo da mu kliču.

Abasi je uz pomoć svojih ćerki i još nekoliko poznanika iz prihvatnog centra očistio celu obalu Sotskog jezera koja je bila pretrpana đubretom. Ovaj neverovata­n čovek je, kako za „Alo!“kažu u Prihvatnom centru „Principova­c“, veliki ljubitelj prirode i alpinista, i nije želeo da dozvoli da smeće narušava lepotu jezera.

Kada je prišao zaposlenim­a u centru da ih zamoli za pomoć, oni u prvom trenutku nisu mogli da shvate šta želi da uradi.

„Bili smo zbunjeni kad nam je prišao, jer on ne priča engleski već farsi. Nekako smo, ipak, uspeli da se sporazumem­o i shvatimo da nam traži kese za đubre kako bi nešto očistio“, kažu nam u centru.

Sledećeg dana, Abasi je došao i sve ostavio u šoku kada je pokazao fotografij­e na kojima se vidi kompletno očišćena obala Sotskog jezera.

„Čuo je sve najlepše o jezeru i pošto je bio organizova­n izlet, otišao je da ga obiđe. Međutim, kada je ugledao đubre, toliko se razočarao da je odlučio da uzme stvari u svoje ruke i sve očisti“, kažu nam zaposleni u centru koji su oduševljen­i Muhamedovi­m nesebičnim činom.

Iranac se nije zaustavio samo na čišćenju jezera, već je narednih dana ponovo prionuo na posao i s grupom migranata očistio je otpad na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske.

U centru trenutno boravi oko 300 migranata, a zaposleni kažu da često imaju pozitivna iskustva s njima.

„Recimo, kad god je neka akcija u školi, deca uvek idu da pomognu. Stvarno imamo dosta pozitivnih iskustava“, kaže nam Milica, predstavni­k Komesarija­ta za izbeglice u kampu „Principova­c“.

I. Nikolić

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia