Alo!

NAPRED INDUSTRIJA GRADNJE VELIKIM KORACIMA GAZI Materijali koji će promeniti građevinar­stvo

Svaka epoha nosi sa sobom velike lekcije, a ova nam donosi krovove koji prikupljaj­u tečnost u sebe i zidove koji odbijaju od sebe bakterije

- Piše: EKIPA ALO!

Novo doba nosi sa sobom i nove napretke u građevinar­stvu, koje u proteklim godinama velikim koracima gazi napred. Naučnici širom sveta rade na usavršavan­ju potpuno novih materijala i razvoju potencijal­a onih koje već, barem u nekoj meri, koristimo.

Evolucija građevinsk­ih materijala ima duboke korene u istoriji, te svaka epoha nosi sa sobom velike lekcije. Od antičkih graditelja bismo, na primer, mogli naučiti kako daiskorist­imo građevinsk­i otpad za izgradnju novih objekata . Vremenom smo takođe naučili da oblik materijala koje koristimo pri izradi fasade u velikoj meri utiče na izolaciju enterijera. A tu su i velika građevinsk­a dostignuća poput izuma prenapregn­utog betona koji je kod nas usavršio Branko Žeželj.

1. Regenerišu­ći beton

Najveća mana betona je njegova sklonost ka pucanju. Do pukotina i naprslina dolazi iz različitih razloga, a najčešći uzroci su, pored naravno sila zatezanja, izloženost vodi i raznim hemikalija­ma. Ali, istraživan­ja holandskog tima od pre nekoliko godina uspela su da reše ovaj problem. Naučnici su, naime, u beton ulili bakterijsk­e spore koje popunjavaj­u pukotine kada voda prodre u predmet od ovog materijala. Prošle godine nastali su prvi objekti građeni ovom metodom. Reč je o velikim rezervoari­ma za vodu u Holandiji.

2. Nanomateri­jali

Nanotehnol­ogija u građevinar­stvu uspela je da pomeri granice svega što smo mislili da je moguće.

Ovde veliku ulogu igraju ugljenične nanotube, poznatije kao CNT

koje, kada se kombinuju sa čvrstim betonom stvaraju materijal toliko jak da pri gradnji više nije potrebna armatura, što ubrzava celi proces. CNT se takođe koristi pri dobijanju ultračvrst­ih i veoma lakih materijala, kao i drugih tipova regenerišu­ćih betona.

3. Efikasniji solarni paneli

Nanotehnol­ogija bi takođe mogla da pojača efikasnost solarnih panela, i to tako što bi se na samo jednom panelu ugradio veliki broj solarnih ćelija. Ovo bi značajno uticalo na snižavanje cene panela, čime bi postali svima pristupačn­iji.

Trenutno se

razvijaju još neke tehnologij­e koje će vremenom uspeti da smanje cenu solarnih panela, a jedna od njih se odnosi na proizvodnj­u staklenih, potpuno providnih panela koji će moći da se koriste kao prozori.

4. Izolacija aerogelom

U vreme kada se obraća sve veća pažnja na održivu, ekološki efikasnu gradnju, kvalitet izolacije počinje da se izdvaja kao izuzetno značajna tema. Aerogel (poznat takođe kao zamrznuti ili modri dim) ovde se pokazao kao materijal bez premca! Prvobitno ga je za potrebe izolacije koristila NASA, a sada se našao u komercijal­noj upotrebi i koristi se pri izgradnju komercijal­nih i stambenih objekata.

5. Krovovi koji se znoje

Inovativni materijal za izgradnju krovova napravljen je u laboratori­ji Univerzite­ta ETH u Cirihu. Reč je o tehnologij­i koja omogućava krovovima da tokom kiše prikupljaj­u tečnost u sebe, a da je potom izbacuju kada dođe do visokih

temperatur­a i suše.

6. Površine koje odbijaju bakterije

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih se zdravi ljudi boje bolnica jeste to što se njima šire brojne bakterije. Tim naučnika s „Harvarda“trenutno radi na izumu koji bi trebalo da unapredi arhitektur­u zdravstven­ih objekata na način na kojeg se mnogi ne bi ni setili. Radi se o materijalu zvanom SLIP

na kojem se bakterije uopšte ne zadržavaju nego prosto skliznu. No, verujemo da će SLIP naći svoje mesto i van bolnica, budući da se na njemu ne zadržava apsolutno ništa, pa samim tim ni grafiti, prljavštin­a, niti led.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia