Alo!

NEREALNA OČEKIVANJA

- Piše: ZORANA BOGDANOVIĆ redakcija@alo.rs

Građani Srbije od plastičnih hirurga traže da im ulepšaju polni organ, a sve je više muškaraca koji hoće manje grudi.

Ulepšavanj­e polnih organa zahvat je za kojim poslednjih godina postoji velika potražnja u oblasti plastične hirurgije. Za „podmlađiva­nje“i sužavanje vagine najčešće se odlučuju žene srednje dobi koje iza sebe imaju dve ili tri trudnoće, dok mlađe traže da im se smanje stidne usne. To, međutim, nije isključivo stvar estetske, već se radi o funkcional­nim smetnjama.

- Dolaze nam pacijentki­nje sa željom da smanje svoje polne usne, koje su zaista veće nego što bi to estetski bilo prihvatlji­vo. To je česta operacija ne samo kod nas već i u čitavom svetu. U toku polnog odnosa prisutna je suvoća stidnih usana, otok i njihovo uvlačenje u vaginu, što može dovesti do mikropovre­da, prskotina i infekcije. Osim toga, višak stidnih usana se katkad ocrtava kroz odeću i smeta da se žena oseća prijatno u uskoj garderobi. Čak i muškarci traže ulepšavanj­e polnog organa. Mi ih odvraćamo od toga jer prilikom popravljan­ja izgleda penisa ožiljci mogu biti veoma ozbiljni, a to onda

Najveći izazov estetske hirurgije je zadovoljst­vo pacijenta postignuti­m rezultatim­a. Važno je imati realna očekivanja i zahteve, o čemu i treba razgovarat­i sa plastičnim hirurgom. Nekad se sastajemo dva do tri puta dok potpuno ne budemo sigurni šta tom operacijom želimo da postignemo. To kako je neko zamislio da treba da izgleda njegov nos možda uopšte nije u skladu sa tim kako piše u našim knjigama i kako mi, kao hirurzi, procenjuje­mo da bi trebalo da uradimo. Nastojimo da im potpuno približimo šta je moguće postići željenom operacijom. Obavezno naglašavam pacijentim­a da mogu biti zadovoljni ako postignemo 80 odsto poboljšanj­a njihovog izgleda - kaže doktorka Rakić.

gubi svaki smisao. To sa ožiljcima se ne odnosi na zahvat kad se menja veličina penisa - objašnjava doktorka Vesna Rakić, specijalis­ta plastične, rekonstruk­tivne i estetske hirurgije. Podjednako su traženi i zahvati koji se tiču povećanja, smanjenja i podizanja grudi. Takve operacije najčešće se rade pacijentki­njama između 20. i 30. godine života, koje u zavisnosti od vrste zahvata moraju da izdvoje između 1.500 i 4.000 evra.

- Silikoni se u estetskoj hirurgiji koriste više od 40 godina, tako da sve komplikaci­je koje su se nekada dešavale sada ne dolaze do izražaja. Osim toga, pojedini proizvođač­i daju doživotnu garanciju na silikone, što pokazuje da su zaista trajni - ističe doktorka Rakić i dodaje da se na taj korak najčešće odlučuju žene koje su rađale i kojima su se posle dojenja grudi deformisal­e.

Da estetska hirurgija više nije samo ženska stvar, govori podatak da je smanjenje grudi poslednjih godina sve popularnij­e i među mlađom muškom populacijo­m, a taj zahvat košta između 1.500 i 2.000 evra.

Kod pojedinih muškaraca u pubertetu dolazi do uvećanja grudi i izbočenja bradavica, te

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia