Alo!

Novi Sad podržao male divove!

-

Ljubičasti baloni poleteli su juče novosadski­m nebom u znak podrške svim prevremeno rođenim bebama ovog sveta! Svake godine, 17. novembra se obeležava Svetski dan prevremeno rođene dece kako bi se pažnja javnosti usmerila na problem prevremeno­g rođenja. Na Trgu slobode, od 11 do 13 časova, roditelji malih divova, kao i brojni prolaznici, puštali su balone, dok je most svetleo ljubičasto u znak podrške najhrabrij­im borcima.

- Došli smo danas ovamo sa našim hrabrim divovima, koji su dobili najveću bitku, a to je bitka za život, da pružimo podršku svim roditeljim­a koji prolaze kroz ono kroz šta smo mi prolazili kaže Marina (37) iz Beograda dok za ruku drži svoju četvorogod­išnju ćerkicu.

U Srbiji se godišnje pre termina rodi više od 4.000 beba, ili 11 beba svakog dana. Nažalost, neke od njih ne uspeju da se izbore sa komplikaci­jama.

- Ovi baloni su za sve divove, posebno za one koji više nisu sa nama. Oni su sada naše zvezdice na nebu i čuvaju svoje drugare koji svakodnevn­o dolaze na svet i bore se za svoj prvi dah i da ostanu sa nama - kažu prolaznici dok sa osmehom gledaju veselu dečicu koja su došla da uživaju na trgu u svom danu.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od godinu dana i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prevremeno­g rođenja, u svetu umre milion beba. Prevremeno rođenom smatra se svaka beba rođena pre punih 37 nedelja trudnoće. Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je 24-časovna nega. Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba odvaja se od majke kako bi bila adekvatno zbrinuta, a neretko njihovo lečenje zahteva intenzivnu negu. I. N.

 ??  ?? Ljubičasti baloni za hrabre borce
Ljubičasti baloni za hrabre borce

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia