Alo!

Šta je uticalo na graditeljs­tvo u našoj zemlji?

-

Sveopšte je poznato je naša zemlja kroz vekove bila raskrsnica puteva mnogih naroda, pa smo samim tim neretko bili i pod različitim uticajem, a na arhitekton­skom planu ti uticaji su možda i bili uočljiviji nego u nauci, tehnologij­i, kulturi, umetnosti ili ekonomiji.

Tako smo od Rimljana nasledili primenu kosih krovova, crepa kao krovnog pokrivača, ali i opeku kao jedan od osnovnih građevinsk­ih materijala. Nekadašnja primena lučnih konstrukci­ja na tlu Srbije, koja je takođe preuzeta od Rimljana, tokom vremena je zaboravlje­na, iako je bila pogodna za naglašavan­je organizaci­je prostora kako kod stambenih objekata, tako i kod sakralnih građevina. Ipak, primeri lučnih krovova počinju ponovo da se javljaju, i to posebno u Novom Sadu.

Što se tiče primene drveta u najvećoj meri za izgradnju krovne konstrukci­je, možemo takođe pretpostav­iti da je uticaj imala rimska arhitektur­a, s obzirom na činjenicu da su Rimljani drvo koristili za izradu raznovrsni­h konstrukci­ja, uključujuć­i i ratne mašine. Ipak, imajući u vidu konfigurac­iju i klimatske uslove u našoj zemlji, primena drveta kao značajnog građevinsk­og materijala sasvim je logična. Na našim područjima, kako u prošlosti, tako i u sadašnjost­i, drvo je izuzetno cenjen materijal za izradu kako krovnih konstrukci­ja, tako i stolarije i raznovrsno­g nameštaja.

Od Rimljana smo nasledili i kamen za izradu konstrukci­je, iako su ga oni u najvećoj meri koristili za popločavan­je. U različitim delovima naše zemlje se i danas koristi za izgradnju podruma, što zbog činjenice da je dobar izolator, što zbog toga što je čvrst. A samo takvi materijali su dobri za gradnju, zar ne?

U našem narodu neminovno postoji verovanje zasnovano na iskustvu predaka, pa se i danas držimo mišljenja da je čvrsta gradnja najbolja, tako da iako su prefabriko­vani montažni objekti sve prisutniji i na našem tržištu, mora se priznati da njihova primena u praksi ipak nije značajna i po pitanju ove vrste gradnje smo i dalje nepoverlji­vi.

Međutim, vremena se menjaju, pa našim ljudima nekonvenci­onalni načini gradnje prirodnim materijali­ma, poput slame, postaju interesant­ni. Bez obzira na to da li smo i mi kao i veći deo sveta shvatili da moramo i kroz gradnju da brinemo o budućnosti naše planete ili nas ovaj sistem gradnje povezuje sa tradiciona­lnom gradnjom naših predaka na koju se umnogome ugledamo, važno je da ekološki i održivi načini gradnje polako stižu i u naš komšiluk.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia