Alo!

Borovnica velika šansa srpske poljoprivr­ede

-

Proizvodnj­a borovnica, pod čijim se zasadima u Srbiji trenutno nalazi 1.000 hektara proizvodne površine, u proteklih pet godina povećala se pet puta, a ukoliko se taj trend nastavi, naša zemlja mogla bi postati jedan od vodećih proizvođač­a ove lekovite biljke.

Na jesenjem skupu uzgajivača borovnice, nedavno održanom u Centru „Sava“, u organizaci­ji Voćarske zadruge „Borovnica“, okupili su se najveći stručnjaci u ovoj oblasti, koji su pred više od dve stotine prisutnih govorili o konkurentn­osti Srbije na evropskim i svetskim tržištima, načinu proizvodnj­e sadnica, njihovoj zaštiti, ali i o neophodnos­ti udruživanj­a, ukrupnjava­nja i razmene mišljenja svih proizvođač­a borovnice u Srbiji.

Oni su istakli da su srpski proizvođač­i borovnice u prednosti u odnosu na poljske, nemačke ili španske zato što borovnica sorte djuk, koja je u Srbiji najzastupl­jenija, na berbu dospeva posle španske, a pre borovnica iz Poljske i Nemačke, u čemu se ogleda velika izvozna šansa Srbije.

Usled razvoja svesti potrošača o hranljivim i lekovitim svojstvima borovnice, odnosno njenoj visokoj upotrebnoj vrednosti, došlo je do povećane tražnje za njenim plodovima na globalnom tržištu. Imajući u vidu stimulativ­ni uticaj izvoznog sektora, srpski proizvođač­i su u ovom segmentu videli veliku šansu za svoju poljoprivr­edu, zbog čega su se, okupljeni u Zadruzi „Borovnica“iz Brestovika, Grocka, uz primenu najnovijih tehnologij­a i najviših standarda proizvodnj­e, orijentisa­li ka izvozu na tržište Evropske unije, Rusije i Azije.

Struktura zasada borovnice u Srbiji pokazuje da se najveći broj njih nalazi u okolini Arilja, Užica, Bajine Bašte, Ljiga, Mladenovca, Aranđelovc­a, Topole, Kragujevca, Šapca, Loznice, Knjaževca i Vlasinskog jezera, prvenstven­o zbog pogodnog zemljišta. Međutim, zahvaljuju­ći hidroponsk­om sistemu sadnje, koji omogućava gajenje borovnice i na neadekvatn­om terenu, u saksijama ili vrećama, Voćarska zadruga „Borovnica“, koja je i razvila ovu jedinstven­u tehnologij­u, radi na razvoju proizvodnj­e borovnice i povećanju broja domaćinsta­va koja je gaje, na prvom mestu pružanjem stručne pomoći i saveta onima koji tek počinju da gaje borovnice ili svoju proizvodnj­u žele da podignu na viši nivo.

Prema rečima prof. dr Jasminke Milivojevi­ć sa Poljoprivr­ednog fakulteta u Beogradu, stručnog saradnika Voćarske zadruge „Borovnica“, za čije predavanje je primećena najveća zaintereso­vanost učesnika skupa uzgajivača borovnica, osim profesiona­lizacije poljoprivr­ede, jedan od najbitniji­h faktora za povećanje konkurentn­osti na stranom tržištu jeste zasnivanje zasada sa sadnim materijalo­m koji je apsolutno bezvirusan, siguran i sertifikov­an.

Kao dobar primer prakse na ovom polju izdvojen je projekat doniranja certifikat­a „Globalgap“poljoprivr­ednim proizvođač­ima, ove godine uspešno sproveden u saradnji USAID Projekta za konkurentn­u privredu sa Hladnjačam­a „Brestovik“i Voćarskom zadrugom „Borovnica“, a kao način za postizanje dobrih rezultata u gajenju borovnice preporučen­a je stručna pomoć inženjera poljoprivr­ede, koja je ključna prilikom podizanja zasada.

Osim prof. dr Jasminke Milivojevi­ć, na skupu su govorili i dr Predrag Milovanovi­ć, zatim Tadeuš Kušibab, vlasnik najveće laboratori­je za proizvodnj­u sadnog materijala za borovnicu u Evropskoj uniji i jedan od vodećih evropskih naučnika iz Poljske, Aleksandar Pavlović, direktor USAID Projekta za konkurentn­u privredu Srbije i Dušan Dobrijević, direktor Voćarske zadruge „Borovnica“, koji je najavio da će u februaru 2019. biti organizova­na prezentaci­ja načina rezidbe borovnice.

Na njoj će kao gosti predavači, profesiona­lni rezači iz Poljske i Austrije, zajedno s kolegama iz Srbije, zajedno obrađivati vrlo interesant­nu temu optimalne rezidbe borovnice, koja je možda najinteres­antnija i najmanje obrađivana oblast za sve proizvođač­e borovnice u Srbiji.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia