Alo!

Sila boga ne moli

-

P ravila važe sve do onog trenutka dok oni najmoćniji odluče da ipak ne važe. I to je to. Da li će Kosovo danas biti primljeno u Interpol? Velike su šanse za to, iako je međunarodn­o pravo na strani Srbije, iako ne možete biti deo te organizaci­je ako niste članica UN ili barem posmatrač kao Palestina.

S ila boga ne moli, a nije Priština ta koja je moćna, nego Vašington i to je valjda svima odavno jasno. Jasno je da pravila za Ameriku ne važe i dok vas, recimo, žestoko kritikuju, pozivajući se na presude Haškog tribunala, SAD, s druge strane, ne priznaju Međunarodn­i krivični sud, kada se radi o njihovim građanima.

R ečima Džona Boltona, savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost, „SAD će preduzeti mere prema Međunarodn­om krivičnom tribunalu (ICC) ukoliko pokuša da krivično goni američke državljane zbog dela počinjenih u Avganistan­u“.

I šta tu nije jasno? Neke zemlje ipak nije tako lako zastrašiti, pa su se tako Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam juče pridružile zahtevu Srbije da se glasanje o članstvu takozvane države Kosovo skine s dnevnog reda, ali je taj zahtev ipak odbijen.

B ilo je očekivanod­a se na spisku zemalja nađe i Rusija, ali nije. I ne samo to, nego su predstavni­ci Moskve podržali da se danas glasa o prijemu takozvane države Kosovo u Interpol.

I zgleda da Krim zaista nije Kosovo. Velika je sila Rusija i kao i svaka supersila, piše sopstvena pravila. A mi? Mi ćemo nastaviti da se borimo kako umemo i znamo.

R ečima Vinstona Čerčila: „Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatel­ji, postoje samo naši stalni interesi“. Ukoliko se budemo držali toga, verujem da ćemo ubuduće mnogo bolje prolaziti.

 ??  ?? Veljko Nestorović urednik
Veljko Nestorović urednik
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia