Alo!

NA KOSOVU ZABRANILI PRODAJU ROBE IZ SRBIJE!

Na rafovima se mogu naći samo proizvodi s oznakom „Republika Kosovo“, a srpske firme takvu oznaku ne stavljaju

-

Endrit Šalja, kosovski ministar trgovine i industrije, primio je naredbu da onemogući prodaju i uvoz roba na čijim deklaracij­ama piše „Kosovo i Metohija”, „Kosovo Unmik” ili „Rezolucija 1244”, jer ona dolazi iz centralne Srbije i BIH, piše prištinska „Koha“.

Nakon dojave građana i inspekcije koja je proveraval­a sertifikat­e, Šalji je izdata naredba da sprovede zabranu prodaje ovih proizvoda na svim prodajnim mestima, kao i njihov ulazak na Kosovo. Nakon toga, Šalja je prosledio naredbu kosovskoj tržišnoj inspekciji sa zahtevom da se roba s pomenutim oznakama na deklaracij­ama odmah ukloni iz prodavnica.

Ova naredba odnosi se i na robu sa svakom drugom etiketom, osim za proizvode na čijim deklaracij­ama piše „Republika Kosovo”. Šalja je i od kosovske carine zatražio da spreče ulazak svake robe koja u deklaracij­i ima takve oznake.

Ove naredbe su došle nakon što je KTV objavio prilog da na tržištu kosovske teritorije mogu da se kupe proizvodi na čijim deklaracij­ama piše „Kosovo i Metohija”, a kao primer su naveli nekoliko vrsta deterdžent­a za pranje veša. Navedeno je i da neki potrošači kažu da prilikom kupovine proizvoda u prodavnica­ma vode računa samo o isteku roka, ali ne i o tome što piše na deklaracij­i odakle ona potiče.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomuni­kacija, poručio je za „Alo!”, komentariš­ući novi udar iz Prištine, da je ovo prst u oko Evropskoj uniji i svim partnerima iz CEFTA.

- Ako je ovo tačno, onda to znači da je Kosovo odlučilo da ne bude više deo CEFTA. Ovo je klasično onemogućav­anje robe iz Srbije i Bosne i Hercegovin­e da se plasira na tržište Kosova. Umesto da ukidaju barijere koje su postavili oni sada uvode nove prepreke. Bolje im je da izađu iz CEFTA nego da se ponašaju na ovakav način - kazao je Ljajić. D. R.

 ??  ??
 ??  ?? Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia