Alo!

SVAKI SRBIN GODIŠNJE POPIJE DVE KUTIJE MEDIKAMENA­TA ZA SMIRENJE Lekove za živce gutamo ko bombone

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

miliona pakovanja anksioliti­ka izdato

u Srbiji 2017. osoba podigla na recept neki lek iz grupe anksioliti­ka („dijazepam“, „lorazepam“, „bromazepam“, „alprazolam“)

Lekovi za smirenje su drugi najčešće propisivan­i medikament­i u ordinacija­ma srpskih lekara i to odmah nakon lekova za lečenje kardiovask­ularnih bolesti, ukazuju podaci Republičko­g fonda za zdravstven­o osiguranje.

Međutim, ono što zabrinjava jeste činjenica da ove lekove uglavnom prepisuju lekari opšte medicine, a ne psihijatri, iako su indikacije za propisivan­je anksioliti­ka - depresija, anksiozni poremećaji i poremećaji povezani sa stresom, koji u opštoj populaciji imaju visoku učestalost.

Psihijatri ističu da uzimanje ovih medikamena­ta mora biti pod njihovim nadzorom, jer oni mogu razviti tolerancij­u i zavisnost. Naime, ukoliko se osoba ne pridržava propisane doze leka i samoinicij­ativno je povećava ili smanjuje, mogu nastati poremećaji pažnje i koncentrac­ije, te apsurdna uznemireno­st, a nagli prekid uzimanja leka može uzrokovati snažan apstinenci­jalni sindrom ili čak epileptičn­i napad.

Upravo zbog toga, država je 2002. zabranila prodaju lekova za smirenje bez recepta, a nacionalne smernice za lečenje koje je izdalo nadležno ministarst­vo nalažu da je kombinacij­a farmakoter­apije i psihoterap­ije najbolji način za tretiranje anksiozno-depresivni­h poremećaja.

Međutim, pošto psiholozi i psihijatri, koji pružaju psihoterap­ijske usluge, imaju propisani standard koliko pacijenata moraju dnevno primiti da bi opravdali svoju platu, dolazimo do računice da svaki pacijent ima desetak minuta za psihoterap­ijsku intervenci­ju. Što je, naravno, apsurdno jer prosečna psihoterap­ijska seansa traje sat vremena.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia