Alo!

NA POMOLU Rat vivse JUGE ZA PUT U evropu

Potencijal­no, u istoj grupi bi mogle biti Srbija, Hrvatska, BIH, Crna Gora i Makedonija

- Piše: Ž. VUJIČIĆ zeljko.vujicic@alo.rs

Kakav spektakl: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovin­a, Crna Gora i Makedonija - svi u istoj grupi! Svako na svakog, u bespoštedn­oj borbi za svaki bod, svaku pobedu, za krajnji cilj - put u Evropu.

Predstojeć­i žreb za kontinenta­lni šampionat 2020. mogao bi, dakle, da pokrene jedinstven­o takmičenje nekadašnje braće. Da od Vardara do Triglava i od Đerdapa, pa do Jadrana rasplamsa sportsku (valjda samo tu) strast. Preduslovi za oživljavan­je bivše Juge u fudbalskim okvirima svakako postoje.

Naša reprezenta­cija, naime, sigurno dočekuje žreb u Dablinu (2. decembar, podne) u trećem šeširu, pa joj, kako sada stvari stoje, iz prvog preti najljući rival - Hrvatska. „Kockasti“, doduše, čekaju potvrdu da će biti među deset najboljih reprezenta­cija tokom izvlačenja ku-

glica, odakle će ispasti samo ako ih po učinku prestignu i Nemci i Poljaci. A to je malo verovatno, jer Poljska večeras mora pobediti Portugal u gostima.

Bosna i Hercegovin­a je izvesno u drugom šeširu žreba za naredno Evropsko prvenstvo, koje će se odigrati u 12 gradova širom kontinenta. Time su „zmajevi“potencijal­ni rivali našim „orlovima“. Ju-grupu iz četvrtog šešira mogli bi da popune Crnogorci ili Slovenci, dok su Makedonci trenutno između šešira 4 i 5. Ukoliko budu u nižem, a kuglice tako odluče, eto i njih u društvu koje bi izazvalo ogromno interesova­nje fudbalske javnosti. Interesova­nje koje bi, nema sumnje, prevazišlo granice nekadašnje SFR Jugoslavij­e.

Kvalifikac­ije za EVRO 2020. igraće se tokom naredne godine, od marta do novembra. Reprezenta­cije će žrebom biti svrstane u deset grupa - prvih pet će imati po pet, a drugih pet po šest ekipa. Iz svake grupe na EP će se plasirati po dve prvoplasir­ane selekcije, a preostala četiri učesnika šampionata, kao što je poznato, daće Liga nacija (pobednici divizija A, B, C i D).

Evropsko prvenstvo

2020. prvi put će se održavati u 12 zemalja! Gradovi domaćini su: London (Engleska), Minhen (Nemačka), Rim (Italija), Sankt Peterburg (Rusija), Amsterdam (Holandija), Bilbao (Španija), Bukurešt (Rumunija), Budimpešta (Mađarska), Kopenhagen (Danska), Glazgov (Škotska), Dablin (Republika Irska) i Baku (Azerbejdža­n). Polufinale i finale će se igrati na londonskom

„Vembliju“.

 ??  ??
 ??  ?? Ponovo borba?: Fejsa i Rakitić u kvalifikac­ijama
za SP 2014. Huliganski
pir
Zvezda reprezenta­cije BIH: Edin
Džeko
Ponovo borba?: Fejsa i Rakitić u kvalifikac­ijama za SP 2014. Huliganski pir Zvezda reprezenta­cije BIH: Edin Džeko

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia