Alo!

Vidim Novakonavu monstruozn­u 19

- Piše: P. VUKOVIĆ predrag.vukovic@alo.rs

Od Vimbldona u julu Đoković je uspeo da sačuva servis devet od deset puta. Od tada je svaku treću brejk-loptu realizovao. Svaki matematiča­r bi vam rekao da se tako dobijaju mečevi.

Posle slabijeg starta (6-6), Đoković je napravio najveći preokret još

1973. godine, kada je uveden renking sistem.

Amerikanac Bred Gilbert, nekadašnji četvrti teniser sveta, a danas komentator na raznim televizija­ma, pratio je Novakov uspon i epsko polufinale na Vimbldonu. Posebno je obratio pažnju na Novakov servis tog dana.

- Smatram da mu je to najbolji dan po pitanju servisa, možda ikada. Taj meč je umnogome odredio gde je on sada. Njegov servis je napravio veliku razliku i, samim tim, igra je bila bolja. Nije brutalan server, kao neki na ATP turu, ali kao, recimo, Nadal, on odlično gađa uglove. Pravi poene odmah nakon servisa i ima veliki procenat nakon početnog udarca - rekao je Gilbert za sajt ATP.

Pre Vimbldona, Novak je imao 84,4 odsto uspešnosti na prvom servisu, ali od londonskog grend slema je poboljšao učinak na 90,9 odsto.

Uprkos porazu u finalu Londona od Aleksandra Zvereva, Gilbert veruje da Novakovo vreme tek dolazi.

- To je neprestan rad na servisima. Nastaviću da radim jer uvek imam osećaj da mogu da poboljšam prvi udarac u poenu. Drago mi je da moji protivnici osećaju da mi se servis poboljšava, jer je to, na kraju krajeva, najbitniji poen u gemu - rekao je Đoković.

Samo petorica tenisera su uspela da zadrže servis od preko 90 odsto tokom sezone: Džon Izner, Ivo Karlović, Rodžer Federer, Miloš Raonić i Nik Kirjos.

Gilbert očekuje da se Srbinova dominacija nastavi i u 2019. godini.

- Ništa se neće promeniti. Teretni voz je krenuo i juri punom parom! Kada se već Gilbert dotakao čudesne Noletove pobede nad Nadalom (3:2) u polufinalu Vimbldona, treba reći da je to bio Đokovićev rekord kada je o asovima reč - odservirao je ukupno 23.

Novakova serija od 31-3 me podseća na ono što je Andre Agasi, koga sam trenirao 1999, učinio te godine. Osvojio je Rolan Garos, došao do finala Vimbldona i osvojio US Open. Mislim da Novak cilja monstruozn­u 2019. godinu! Već ga vidim da osvaja Australiju, a onda i kako vezuje sva četiri slema, koja ćemo zvati - džoker slem! On se izjednačav­a sa Federerom i Konorsovim rekordima, koji su pet puta završavali godinu na prvom mestu. Može i da prestigne Samprasovi­h šest sezona na kraju godine, a verujem da može da dobaci do, recimo,

45 masters titula.

Sve to je moguće

- zaključio je Gilbert.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia