Alo!

NOLE RUŠI FEDERERA PO BROJU NEDELJA NA PRVOM MESTU?

-

Novak Đoković je daleko iznad najbližeg pratioca, Rafaela Nadala. Trenutno mu beži oko 1.500 bodova, a ta razlika bi do jula, do Vimbldona, na kojem Novak brani titulu, trebalo samo da se povećava. Situacija je takva da će Đoković, osim što u novu godinu ulazi kao prvoplasir­ani teniser sveta, na vodećoj poziciji ostati znatno duže. Nole je na tronu dosad proveo 226 nedelja, a taj broj će, sasvim izvesno, biti veći za bar još 30-35, što znači da će doći na 260.

Po tom kriterijum­u, Novak je petoplasir­ani, a ispred njega su Džimi Konors (268), Ivan Lendl (270), Pit Sampras (286) i Rodžer Federer (310). Da bi Novak prestigao Federera, biće potrebno da od jula bude još bar pedesetak nedelja na mestu broj jedan (pod pretpostav­kom da će dogurati do 260 nedelja), što znači da ne bi smeo da padne sa liderske pozicije do jula 2020. godine. To i nije nemoguće, s obzirom na to da Novak igra fantastičn­o, samo da ga povrede ne poremete.

Osvrnimo se prvo na period do jula, odnosno do Vimbldona. Među prvih 12 tenisera koji brane osvojene bodove na prethodnim turnirima nema Novaka. Zapravo, naš as je 13. i brani samo 1.355 bodova. Kažemo „samo“, jer je to zaista ništa u poređenju sa Nadalovih 5.040, Federerovi­h 3.660, Zverevovlj­evih 3.495... To samo može da ukaže da bi posle Australija­n opena razlika između Novaka i „ostatka sveta“mogla samo da se poveća. Da ne pričamo o sezoni na šljaci, gde Rafa brani najveći broj bodova, a ukoliko omane, Novak bi mogao ponovo da se popne na oko 15.000 osvojenih bodova.

I sam Novak je rekao da mu liderska pozicija i nije toliko bitna. Dokle god uživa u tenisu, biće i rezultata. Štaviše, Đoković indirektno sa sebe skida taj pritisak prvog mesta, za razliku od Federera, koji se silno trudio da obori Samprasov rekord i uspeo u tome. Međutim, kako to obično biva, stvari se ne dešavaju kada i kako vi želite, već suprotno. Kada pustite da se same odvijaju, one dođu na svoje mesto...

 ??  ?? Nole opasno preti Federerovi­m rekordima
Nole opasno preti Federerovi­m rekordima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia