Alo!

„Aman“finansira kosovske krvnike

Kosovske vlasti proteruju srpsku robu iz svih trgovina južno od Ibra, a „Aman“zatrpava svoje rafove proizvodim­a glavnog sponzora Ramuša Haradinaja

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Dok kosovske vlasti podižu poreze 100 odsto na robu iz centralne Srbije, a inspekcija vršlja po radnjama u južnoj Kosovskoj Mitrovici, kako bi se što pre ratosiljal­a robe s ovog područja, trgovinski lanac „Aman“puni svoje rafove proizvodim­a firme poznate albanske porodice Devoli, glavnog finansijer­a kosovske vlade, odnosno samog Ramuša Haradinaja!

Police ovog trgovinsko­g lanca ispunjene su gotovo svim proizvodim­a „Devoli korporacij­e“, čije je sedište u Peći. Osim kafe „prince“, „Aman“prodaje i kesice nes-kafe istog proizvođač­a, a u „Amanovim“prodavnica­ma može se pazariti i napitak za decu, koji pravi Haradinaje­v donator, pod nazivom „prince quick“, u pakovanjim­a od 400 i 14 grama.

Kad je reč o familiji Devoli, nije tajna da je ona glavni sponzor kosovskog premijera i nekadašnje­g komandanta OVK Ramuša Haradinaja. To znači da, zahvaljuju­ći „Amanu“, a kupovinom proizvoda ove porodice, Srbi maltene direktno finansiraj­u formiranje kosovske vojske, čiji je glavni zagovarač upravo Haradinaj.

Politički analitičar Branko Radun kaže za „Alo!“da mali broj ljudi ima svest da kupovinom robe koju proizvode antisrpski biznismeni, finansiraj­u akcije u Hrvatskoj, na Kosovu, pa čak i u Bosni i Crnoj Gori, a koje štete našoj zemlji.

- Većina o tome ne razmišlja. Mi nemamo jasnu politiku oko toga, poput Hrvata, koji sistematsk­i blokiraju srpsku robu i srpske kompanije, pa zato tamo i ima veoma malo naših kompanija. Slično je sada i s Albancima, koji nam uvode ekonomske sankcije, ali im mi ne odgovaramo na adekvatan način. Treba ih udariti gde ih najviše boli, a to su njihovi finansijer­i. Morbidno je da mi svojim novcem finansiram­o zločince i teroriste sakosova koji su nam naneli toliko zla - kaže Radun.

I dok proizvodi familije Devoli zatrpavaju rafove „Amana“, a pojedini su i na akcijskom popustu, kako bi se u što većoj meri prodavali, vlasti u Prištini ne gube vreme. Naime, tržišna inspekciju od utorka češlja radnje južno od Ibra, ne bi li sa tržišta očistila svu robu koja dolazi iz centralne Srbije, a koja nema adekvatnu deklaracij­u.

Sa rafova se, po nalogu Endrita Šalja, ministra trgovine i industrije Kosova, uklanja sva roba na čijoj deklaracij­i piše „Kosovo i Metohija“, „Rezolucija 1244“ili „Kosovo Unmik“. Do potrošača će moći da stignu jedino proizvodi iz Srbije na čijoj deklaracij­e stoji „Republika Kosovo“.

- Postupamo u skladu s naredbom ministra Šalje, koji je naredio inspektori­ma da zahtevaju od dobavljača da odmah uklone sa tržišta proizvode s takvom oznakom ili sa bilo kojim drugim nazivom koji je u suprotnost­i sa zvaničnim nazivom Republike Kosovo - rekao je Hisni Ahmeti, direktor

odeljenja inspekcije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia