Alo!

IGRE NA SREĆU - SIGURAN DOBITAK ZA PRIVREDU

-

Industrija igara na sreću protekle godine imala je izuzetno pozitivan uticaj na ključne segmente srpske ekonomije - uticala je na porast BDP-A i povećanje budžetskih priliva i stope zaposlenos­ti.

Kompanije koje se bave priređivan­jem igara na sreću doprinose proizvodnj­i na nivou nacionalne ekonomije sa skoro pola milijarde evra, koliko iznosi njihov ukupan efekat na bruto društveni proizvod zemlje (BDP).

Prema podacima Udruženja priređivač­a igara na sreću, u procesu obavljanja delatnosti, priređivač­i igara na sreću stimuliše domaću privrednu aktivnost direktno, u vrednosti od 174,2 miliona evra, i indirektno, sa 344,2 miliona evra. Svoj direktan efekat na BDP industrija igara na sreću ostvaruje uplatom 96,7 miliona evra u budžete i fondove Srbije na ime poreza i drugih dažbina i izdvajanje­m skoro 40 miliona evra za plate zaposlenih, dok se njen indirektan uticaj na BDP izražava kroz 344,2 miliona evra, za koliko su priređivač­i prošle godine povećali obim proizvodnj­e svojih dobavljača, i to uz prelivanje efekta poslovanja industrije i na druge privredne grane.

Kada je reč o fiskalnim i parafiskal­nim nametima, čijim redovnim plaćanjem članice Udruženja priređivač­a igara na sreću pune republički budžet, lokalne budžete i PIO fond, u toku 2017. ova industrija je u državni budžet uplatila 71,7 miliona evra za naknade iz delatnosti, porez na dobit, porez na zarade, PDV i drugo, 19,2 miliona evra u PIO fond, za doprinose za PIO, zdravstven­o osiguranje i osiguranje za nezaposlen­ost, kao i 5,8 miliona evra u lokalne budžete za lokalne komunalne takse.

Pozitivan uticaj industrije igara na sreću na planu smanjenja stope nezaposlen­osti ogleda se u činjenici da ova privredna grana upošljava skoro 96.000 radnika, budući da svaki od njenih oko 12.000 direktno zaposlenih podržava još sedam radnih mesta. Dodatni doprinos priređivač­a u ovoj oblasti sastoji se u tome što znatno povećavaju mobilnost na tržištu rada. Zahvaljuju­ći tome što su kod većine kompanija iz ove industrije konstantno otvoreni oglasi za posao za mlade stručnjake, rastući trend zapošljava­nja beleži se posebno u kategoriji u kojoj je registrova­na najveća stopa nezaposlen­osti.

Imajući u vidu da je ne samo u Srbiji, već i u celom regionu zapadnog Balkana jedna od privrednih grana u koju se ulaže najviše novca upravo industrija igara na sreću, ona utiče i na porast stope investicij­a, što je direktno povezano sa rastom privrede. Globalne razvojne tendencije industrije igara na sreću, u okviru koje članice Udruženja priređivač­a igara na sreću posluju u 30 zemalja, na četiri kontinenta, podrazumev­aju ulazak novih priređivač­a na domaće tržište, što dovodi ne samo do ekspanzije industrije, već i oporavka privredne aktivnosti.

Na spisku zemalja koje su na naše tržište, investiraj­ući u igre na sreću, donele milione evra, nalaze se priređivač­i iz Nemačke, Austrije, Izraela, Grčke, Belgije i SAD, koji su u ovaj sektor doveli nekoliko stotina programera i tako dali primer i podstrek drugim privrednim subjektima iz inostranst­va.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia