Alo!

NOVI SAD DOBIJA SPOMENIK KRALJU PETRU!

-

Spomenik kralju Petru Prvom Oslobodioc­u u Novom Sadu biće visok 10 metara, nalaziće se na zelenoj površini na Trgu republike, a kralj će gledati ka Vladičansk­om dvoru.

Centralna proslava povodom veka oslobođenj­a i prisajedin­jenja Vojvodine kraljevini Srbiji biće održana 24. i 25. novembra u Novom Sadu. Tom prilikom, na glavnom gradskom trgu, u prisustvu predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, biće otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđev­iću Oslobodioc­u, saznaje portal IN4S. Postament će biti od mermera i na njemu će stajati tekst na ćirilici na sve četiri strane.

Posao izlivanja spomenika je na javnoj nabavci dobila livnica „Jeremić“iz Beograda, koja je i najstarija livnica u Srbiji, osnovana još 1927. godine.

Program proslave, koja počinje u subotu, predviđa otvaranje interaktiv­ne postavke „1918“, koju čini više multimedij­alnih i drugih celina posvećenih najznačajn­ijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i prisajedin­jenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Za uveče je planiran veliki koncert, na kojem će učestvovat­i najveće muzičke zvezde regiona Zdravko Čolić i Zvonko Bogdan, Vojvođansk­i simfonijsk­i orkestar, Novosadski big bend orkestar, Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine i srpski operski solisti.

Za nedelju je najavljeno otvaranje Muzeja prisajedin­jenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Muzej čini stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijsko­m događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovn­oj borbi Srba za politička i druga prava koja je prethodila prisajedin­jenju. Najavljena je i svečana akademija posvećena veku prisajedin­jenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, na kojoj će govoriti Igor Mirović, predsednik Pokrajinsk­e vlade, Miloš Vučević, gradonačel­nik Novog Sada, i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia