Alo!

PRIŠTINA UVELA 100 ODSTO TAKSE NA SRPSKU ROBU!

-

Valjda je sada svima konačno jasno po kojem principu funkcioniš­e Priština! Nakon katastrofe koje su doživeli na glasanju o prijemu u Interpol uprkos svim saveznicim­a, kao i odbijanje EU da raspravlja oko vizne liberaliza­cije, Haradinaj i Tači su rešili da se osvete Srbiji odlukom da takse na „proizvode iz centralne Srbije povećaju za 100 odsto“.

Endrit Sha- lja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse za 100 odsto, a taj predlog je podržao premijer privremeni­h kosovskih institucij­a Ramuš Haradinaj, koji je rekao da „sporazum CEFTA između Beograda i Prištine ne funkcioniš­e“.

- Kosovo je dugo ometano kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kojem drugom instrument­u CEFTA. Stoga podržavam ovaj predlog - rekao je Haradinaj.

U predlogu za povećanje taksi na robu iz centralne Srbije za 100 odsto, koje je izradilo kosovsko ministarst­vo trgovine i industrije, navodi se da je analizom utvrđeno da se kosovski proizvođač­i suočavaju s raznim „necarinski­m barijerama u Srbiji“, odnosno da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište.

„Srpske vlasti ne priznaju analizu uvoznika s Kosova i oni zahtevaju preispitiv­anje kosovske robe. Osim toga, pitanje tranzita i dalje predstavlj­a ozbiljnu prepreku za lokalne kompanije, koje izvoze u zemlje EU i čija roba prelazi srpsku teiritorij­u“, navodi se u predlogu.

Vlada Kosova je pretrpošle nedelje uvela porez od 10 odsto na određene proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovin­e, koji se prodaju na Kim-u, mahom na

Priština zabranila i vraćanje imovine srpskim

opštinama

mlečne proizvode i građevinsk­i materijal, a u međuvremen­u povela se i akcija protiv proizvoda na kojima u deklaracij­i piše „Kosovo i Metohija“ili „Kosovo/ Unmik“.

Ovo nije jedini skandalozn­i potez Prištine. Naime, vlada takozvane države Kosovo suspendova­la je odluku o vraćanju imovine koja je u vlasništvu srpskih opština na KIM. Početkom novembra, Priština je odobrila zahteve opština severna Kosovska Mitrovica, Ranilug i Klokot da se njihova društvena imovina izuzme iz procesa privatizac­ije. Ova odluka je sada suspendova­na sve dok se o njoj ne izjasni kosovski Ustavni sud.

E. A. - B. A.

 ??  ?? SKROZ POLUDELI
SKROZ POLUDELI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia