Alo!

Keš kredit samo na 5 godina?!

Pozajmice za refinansir­anje mogle bi potpuno da nestanu iz ponude, najviše će biti pogođeni oni s najnižim primanjima

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Naredne godine, rok za otplatu gotovinski­h kredita biće limitiran, i to najverovat­nije na pet godina, saznaje „Alo!“.

Kada našim ljudima ponestane para, zna se šta sledi: ide se u banku po zajam u kešu. Od toga kakve sve obaveze klijent ima zavisi da li će uzeti „ganc“nov kredit ili refinansir­ati stari uz dodatnu gotovinu. Od 2019. godine, ta opcija najverovat­nije im neće biti toliko dostupna kao sada.

Naime, u bankarskim krugovima uveliko se šuška da Narodna banka Srbije priprema propis kojim će od januara 2019. ograničiti rok za otplatu keš pozajmica građanima, i to, kako stvari stoje, najverovat­nije na pet godina.

Posledice te odluke, kako tvrde ekonomisti, mogle bi da budu veće okretanje građana potrošački­m kreditima, a s kraćim rokovima otplate bi krediti za refinansir­anje mogli nestati iz ponude.

Osim toga, ovom odlukom biće pogođeni građani koji imaju male plate, jer su se prvenstven­o oni odlučivali za keš kredite s dužim rokom otplate, jer im je i te kako odgovarala manja rata.

U bankama nisu spremni da komentariš­u najavljene izmene. Kažu da čekaju da se prvo objavi odluka NBS-A, pa da detaljno procene posledice.

Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije, kaže da je ta novina u interesu svih strana u kreditnom poslu. Banke će s kraćim rokovima otplate imati manji rizik, a građani će lakše servisirat­i svoje obaveze. To bi sve zajedno moglo dovesti do pada kamata.

- Ti zajmovi se danas odobravaju listom u dinarima, a uz godišnju stopu između sedam i devet odsto. Po podacima Kreditnog biroa, za prvih deset meseci ove godine građani za njih duguju blizu 400 miliona dinara. Ti krediti već godinama beleže najbrži rast, a ove je za pomenuti period to bilo 19 odsto. Drugi zajmovi rasli su najčešće jednocifre­no, a neki ni toliko kaže Dugalić.

Tokom dana uputili smo pitanja i Narodnoj banci Srbije, međutim, do zaključenj­a ovog broja nismo dobili odgovor da li se sprema propis koji će najpopular­niju pozajmicu u Srbiji vremenski ograničiti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia