Alo!

DEDA ĐORĐE, poslednji čuvar

-

Odmah po okončanju borbi na Solunskom frontu odlučeno je da se na zajedničko­m groblju sahrane svi poginuli ratnici koji su živote položili pred srpskom kapijom slobode.

Za mesto je određena ledina pored Soluna, koja se zbog ranije namene (trgovina uljem) nazivala Zejtinlik, a na kojoj se nalazilo groblje Glavne vojne poljske bolnice srpske vojske. Pripreme za prenos posmrtnih ostataka, izgradnju kosturnice i sahranjiva­nje stradalih počele su 1926. godine.

Savo Mihailović, Srbin iz

Grblja kod Boke kotorske, biva postavljen na čelo grupe koja je bila zadužena za prikupljan­je ostataka sa celog područja Solunskog fronta i pohranjiva­nje u dostojanst­vene grobnice. Izgled srpskog vojničkog groblja izabran je na konkursu, a autor je Aleksandar Vasić, uz idejnu razradu poznatog ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Sav kamen i drugi materijal za izradu kosturnice i kapele, kao i 2.000 kamenih krstova, donet je iz Srbije. Završni radovi su počeli tek 1933. godine pod rukovodstv­om arhitekte Budimira Hristodula, jednog od 1.300 kaplara, a završeni su krajem 1936. godine, da bi 11. novembra 1936, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, bilo obavljeno svečano osvećenje mauzoleja sa kapelom i kosturnico­m.

Na groblju, kao čuvar ili bolje rečeno kao kustos, ostao je da živi i radi Savo Mihailović, koga je u toj životnoj misiji nasledio njegov sin Đuro Mihailović, a najposle i Đurin sin, a Savin unuk, danas svima poznati Đorđe Mihailović ili od milošte zvani deda Đorđe. Gotovo da ne postoji Srbin koji, ako ne namenski, a ono kao deo godišnjeg odmora u sklopu letovanja, ne poseti ovo srpsko svetilište i u stihovima Vojislava Ilića Mlađeg, a iz usta dede Đorđa, ne doživi i ne proživi svu patnju, slavu i stradanje za slobodu kao primer i kao obavezu, nasleđenu i neupitnu. Deda Đorđe, poput kakvog solunca, svojom životnom žrtvom svedoči o neprolazno­sti velikih dela i ljudi koji danas počivaju na Zejtinliku. Svaku posetu neke srpske grupe završava istim stihovima (vidi okvir), koji dugo odzvanjaju u ušima potomaka koji neretko dođu kao turisti na ovo mesto, a odu ponekad i posramljen­i zbog nedovoljno­g nivoa kulture sećanja kod nas danas.

Đorđe Mihajlović je za svoj trud i veliko angažovanj­e tokom gotovo šest decenija na Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku odlikovan Ordenom Svetog Save prvog stepena i 2014. godine Ordenom srpske zastave drugog stepena. Pesnik Raša Perić je pesmu „Maršira svu noć“posvetio Đorđu, a 2013. godine snimljen je o njemu dokumentar­ni film „Poslednji čuvar“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia