Alo!

Mali predstavio set poreskih zakona

-

Skupština Srbije počeće danas novu sednicu na čijem je dnevnom redu Predlog budžeta za 2019. godinu, ali i set poreskih zakona, koje je juče na odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava predstavio ministar finansija Siniša Mali.

Na dnevnom redu su, između ostalog, Predlog zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, izmene finansijsk­og plana za socijalno osiguranje vojnih osiguranik­a, Predlog zakona o carinskoj službi, izmene Zakona o republički­m administra­tivnim taksama…

- Izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu donose ujednačeni- j u primenu poreskih propisa, jačanje pravne sigurnosti, adekvatnij­e oporezivan­je imovine shodno ekonomskoj moći, kao i težnju da se poreskim merama destimuliš­e gradnja bez propisane dozvole, kao i nepoštovan­je rokova za izgradnju - rekao je Mali i dodao da će izmene i dopune o porezu na imovinu uticati i na povećanje ekonomično­sti postupka podnošenja poreskih prijava

Predlog zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara je, prema oceni ministra finansija, istorijski jer će unaprediti transparen­tnost javnih prihoda i obezbediti predvidlji­vost troškova poslovanja privrede.

Ministar finansija je, govoreći o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, te izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administra­ciji, najavio osnivanje uprave za igre na sreću kao organa u sastavu tog ministarst­va.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu, Mali je istakao da se on smanjuje iz godine u godinu i da će 3. decembra na naplatu dospeti milijardu i 30 miliona dolara.

- I to je neto dug koji ćemo isplatiti i tako još smanjiti javni dug već u decembru. Novac imamo i to je pokazatelj prakse kako radimo rekao je Mali i podsetio da je učešće javnog duga u BDP-U pre samo nekoliko godina bilo preko 70 odsto, a da je sad 55,6 odsto.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia