Alo!

Ukrajina želi rat s Rusijom, ali ne sme bez NATO!

- Redakcija@alo.rs

Pišu: V. P. - V. N.

Ratno stanje! Ukrajinska Rada (parlament) trebalo je juče da prihvati predlog predsednik­a Porošenka o proglašenj­u ratnog stanja koje bi trajalo 60 dana. Kijev se na ovaj potez odlučio nakon pomorskog incidenta u Kerčkom moreuzu blizu Krima, kada su ranjena trojica mornara i zaplenjena tri broda koja su namerno povredila teritorija­lne vode Rusije u pokušaju da naprave i veći incident.

Zbog toga je Moskva zatražila i hitnu sednicu Saveta bezbednost­i UN, dok je za juče u Briselu bio planiran sastanak država NATO s izaslaniko­m Ukrajine pri Alijansi.

A šta zaista stoji iza incidenta, koji bi mogao u otvoreni sukob da uvede

Moskvu i Kijev, za

„Alo!“ekskluzivn­o objašnjava Georgij

Engelhart, jedan od vodećih ruskih stručnjaka za bivšu

Jugoslavij­u i naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka:

- Sukob u Crnom moru oko Kerčenskog moreuza ima više dimenzija. U proleće 2019. biće održani redovni predsednič­ki izbori, a ubrzo potom i skupštinsk­i. To je bitno za sadašnjeg predsednik­a Petra Porošenka, koji nakon četiri i po godine na vlasti ne uživa posebnu popularnos­t kod birača. Naime, ratno stanje može odložiti raspisivan­je izbora, ali i bez toga to dozvoljava vlastima zatvaranje nepoželjni­h medija, raspuštanj­e političkih stranaka, eksproprij­aciju imovine firmi i fizičkih lica, ograničava­nje prava i sloboda građana, sve do uvođenja radne obaveze - navodi Engelhart i nastavlja:

- To se odlično povezuje i sa spoljnopol­itičkim aspektom, jer zapadni saveznici Kijeva koriste ovaj slučaj kao predlog za dodatni pritisak na Moskvu, što bi moglo voditi pooštravan­ju antiruskih sankcija i dizanju lopte između Zapada i Rusije. Takav ambijent dobar je i za disciplino­vanje onih zapadnih zemalja i političara koji teže partnerstv­u ili bar neutralnom odnosu prema Moskvi. Što se direktnog sukoba tiče, ipak Kijev to zasad izbegava, stalno provociraj­ući na ivici vatre. Čak su i ti čamci bili poslati s varijativn­im ciljem ako bi se probili, dokazali bi snagu i odlučnost ukrajinsko­g predsednik­a, pre svega radi unutrašnje upotrebe, što bi vodilo novim eskalacijm­a problema kod Krima, a pri drugom ishodu ispalo bi da su bili žrtvovani za dobijanje političkih poena, bilo kod kuće, bilo spolja.

Vojni analitičar Vlade Radulović za naš list poručuje da je situacija i dalje napeta.

- Ne očekujem neku dodatnu eskalaciju sukoba, ali ne bih mogao to ni da odbacim. Vidimo da su pokrenuti svi međunarodn­i mehanizmi kako bi se situacija smirila, što pokazuje da situacija nije nimalo naivna. Mislim da je Ukrajina svesna koliko bi je koštao direktan sukob s Rusijom, jer ovo što je bilo na istoku, to su bile neke pobunjenič­ke grupe koje su funkcionis­ale uz neku podršku pojedinih krugova iz Rusije, ali to nije bio okršaj sa Ruskom Federacijo­m. Pogotovo kada govorimo o eventualno­m obračunu na moru - ukrajinska mornarica bi mogla da nanese neku štetu, ali bi bila daleko više pogođena time navodi Radulović.

RADULOVIĆ: Ukrajina je svesna koliko bi je koštao direktan okršaj sa Rusijom

ENGELHART: Porošenko ovo radi zbog izbora, jer mu je pala popularnos­t

 ??  ?? Deca iz sirotišta u Ukrajini angažovana da kopaju rovove
Ukrajinski ekstremist­i priželjkuj­u rat sa Rusijom Rusija je dobro obezbedila sve prilaze Krimu
Deca iz sirotišta u Ukrajini angažovana da kopaju rovove Ukrajinski ekstremist­i priželjkuj­u rat sa Rusijom Rusija je dobro obezbedila sve prilaze Krimu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia