Alo!

Cvokoću od hladnoće, a ostali i bez liftova!

nemaju desetospra­tnice više od mesec dana Stanari i liftove! grejanje, a podzemne vode su im poplavile

- Piše: IVANA NIKOLIĆ ivana.nikolic@alo.rs

Cela desetospra­tnica u ulici Lovre Bračuljevi­ća 45 u Subotici nema grejanje od početka grejne sezone. Problem je nastao sa prvim toplim probama, kada su u toplani ustanovili da u sekundarno­m delu sistema dolazi do velikog gubitka vode i da nemaju dovoljan pritisak da napune radijatore. U sva 64 stana je ledeno, a stanari nam kažu da se još ne zna gde voda curi, iako dolazili brojni stručnjaci.

- Smrzavamo se. Jednu grejalicu koju imam prebacujem iz prostorije u prostoriju. Kažu da cure instalacij­e u zgradi i da to mi moramo da popravimo, ali niko ne zna gde curi - žali nam se stanarka Marija Đurašev (84), koja kaže da su

ih obilazili brojni inženjeri i stručnjaci, ali problem niko da reši. Problem je što im osim grejanja ne rade ni liftovi.

- Postoji problem i s podzemnim vodama. Letos su nešto ispumpaval­i, ali sad se voda opet pojavila i napunila liftove, pa ni oni ne rade. Jedva se krećem, sreća da sam na prvom spratu, zamislite kako je onima gore - kaže Marija. Njen komšija Radojica (69) sa 10. sprata kaže da je danima izlazio samo u slučaju krajnje nužde.

- Sad radi samo jedan lift, ali tek od prvog sprata. Nije ovo problem od juče. Ta voda se ispod liftova pojavljiva­la godinama, ali ovo je prvi put da ne radi grejanje. Navodno, ta voda nije iz grejnih instalacij­a. Da li je podzemna, vodovod, kanalizaci­ja, niko neće da kaže - ističe Radojica i dodaje da rešenje nije na vidiku.

- Bušili su kod komšije u kupatilu ništa. Bušili i u zajednički­m prostorija­ma, pa opet ništa. U JKP „Subotička toplana“ kažu nam da su odmah reagovali.

- Kada smo videli da dolazi do gubitka pritiska na sekundarno­m delu mreže, obavestili smo i stanare i upravnika. Takođe, uradili smo i analizu vode koja se skuplja u oknu lifta i ustanovili da nije iz našeg sistema, jer naša voda ima određene hemikalije u sebi, koje analizom nisu pronađene - kaže nam Atila Abraham, glavni inženjer distribuci­je „Subotičke toplane“. On ističe da u zgradi očigledno postoje brojni problemi, uključujuć­i i curenje na grejnim instalacij­ama, ali ne može da se pronađe gde.

- Tu je horizontal­ni razvod cevi, u podu, u betonskim kanalima, ali nigde nema indikacije da negde curi, nikakve fleke, ništa. Činjenica je da nemamo pritisak da napunimo objekat, ali nije u našoj nadležnost­i da to popravljam­o sve i da se vidi gde je kvar. Mi pokrivamo do podstanice, od podstanice korisnik. Ipak, izlazili smo na teren mnogo puta, jer hoćemo da se problem reši - objašnjava Abraham i dodaje da je rešenje u ponovnoj izgradnji cevi, što je i predočeno stanarima.

- Cevni razvod ispod poda mora da se izmesti ispod plafona u prizemlju. Za to treba da se uradi poseban projekat, a potom da neki izvođač to uradi. Sve to iziskuje vreme, to sam i objasnio stanarima prošle nedelje kada sam s njima razgovarao - kaže naš sagovornik.

Stanari se sa druge strane nadaju da će neki stručnjak uspeti da pronađe gde instalacij­e cure i da rupu zakrpe, jer im nije do novih troškova.

- Prvo nek ustanove čija voda curi, a to za te cevi, prvo neka kažu koliko će to da košta, pa da vidimo - kažu stanari.

 ??  ?? Dopis koji je „Toplana“poslala
stanarima
Dopis koji je „Toplana“poslala stanarima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia