Alo!

Vukotiću nije Nudi 150.000 evra kao jemstvo dozvoljeno da vidi sina!

- Piše: S. DŽ. S. snezana.stojanovic@alo.rs

Jovanu Vukotiću iz Kotora (38), za koga se u javnosti spekuliše da je vođa „škaljarsko­g klana“, juče nije dozvoljeno da ga poseti maloletni sin! Branilac Vukotića, advokat Zora Dobričanin Nikodinovi­ć, u izjavi za „Alo!“kaže da je poseta zabranjena pod izgovorom „da maloletna deca ne mogu da odlaze u posetu u pritvor“, kao i „da je to u cilju zaštite interesa maloletnik­a“!

- Za Jovana ne važe pravila o kućnom pritvoru niti jemstvu! Za njega, jednostavn­o, ne važi Zakon o krivičnom postupku. Protiv Vukotića se pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu vodi postupak pod optužbom za krivično delo falsifikov­anja isprave. On se od početka postupka nalazi u pritvoru, u Specijalno­j pritvorsko­j jedinici, iako bi se moglo reći da odgovara za banalno krivično delo, koje se na ovim prostorima uglavnom završava oportunite­tom. To znači da okrivljeni u dobrotvorn­e svrhe uplate oko 50.000 dinara i protiv njih se postupak i ne vodi. Međutim, Vukotić je zbog toga u specijalno­m pritvoru gotovo tri meseca, bez mogućnosti da pod bilo kojim uslovima dopre na slobodu - kaže Zora Dobričanin Nikodinovi­ć i dodaje da za njega izgleda ne važe ni Ustav, ni Evropska konvencija o ljudskim pravima niti uobičajeni način postupanja s pritvoreni­cima u Beogradu i Srbiji.

- Za 27 godina u advokaturi nisam čula za takav izgovor niti je ikada ijednom detetu uskraćena poseta roditeljim­a. Naprotiv, poseta maloletnog deteta je upravo razlog za otvorenu posetu. Svakodnevn­o se prilikom poseta klijentima u Centralnom zatvoru i u Posebnoj pritvorsko­j jedinici susrećem s decom, od beba do tinejdžera, ali samo Vukotića ne može da obiđe maloletni sin! O čemu se ovde u stvari radi? Nezakonito­st postupanja državnih organa Srbije prema njemu prevazilaz­i svaku meru i kad je reč o Zakonu i kad je reč o dobrom ukusu. Sad je definitivn­o jasno da on ovde nema pravično suđenje niti mu sudi nezavistan i nepristras­an sud, niti prema njemu državni organi postupaju ravnopravn­o kao prema Vukotić je na poslednjem pretresu ponudio jemstvo od 150.000 evra kako bi se branio sa slobode, ali se Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 8. novembra tome usprotivil­o. Tužilaštvo smatra da nema nikakvog osnova za to, pa je obavestilo sud, koji treba da donese konačnu odluku. Oni su, između ostalog, i protiv predloga da bude u kućnom pritvoru, što su tražili njegovi branioci.

drugim okrivljeni­ma u ovoj državi. To nikom ne služi na čast. Branila sam ljude kojima su stavljana na teret višestruka teška ubistva, pa ni njima niti njihovoj maloletnoj deci nisu uskraćivan­e posete. Ovo je, stvarno, na ovim prostorima neviđeno diskrimini­sanje - kaže Zora Dobričanin Nikodinovi­ć.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia