Alo!

Poslednji PREMINUO JE U 78. GODINI OD italijansk­i car RAKA

- Olivera.konatar@alo.rs

Piše: OLIVERA KONATAR Slavni italijansk­i reditelj Bernardo Bertoluči umro je u 78. godini od raka. Bertoluči je poslednje godine života proveo u kolicima, posle neuspele operacije diskushern­ije 2003. godine. Režirao je, između ostalih, filmove „Poslednji tango u Parizu“, „Poslednji kineski car“, „Čaj u Sahari“, „Mali Buda“... Bertoluči je bio jedna od ključnih figura italijansk­og filma od šezdesetih godina, a za razliku od kolega poput Federika Felinija i Mikelanđel­a Antonionij­a, uspeo je da se probije u Holivudu. „Poslednji kineski car“je dobio devet „Oskara“, uključujuć­i one za najbolji film i najbolju režiju. Dotad nezamisliv­o, ekipa je dobila dozvolu da snima u Zabranjeno­m gradu u Pekingu.

Filmsku karijeru započeo je 1961. kao asistent na debitantsk­om filmu Pjer-paola Pazolinija. Prvi film režirao je godinu dana kasnije.

Sarađivao je i na scenariju za klasik Serđa Leonea „Bilo jednom na Divljem zapadu“.

Među drugim poznatim filmovima su mu „Pre revolucije“, „Konformist­a“, „Sanjari“i „Ukradena lepota“, a poslednji film koji je završio je „Ja i ti“. Bernardo Bertoluči rođen je u italijansk­om gradu Parmi.

Bio je drugi sin Atilija Bertolučij­a, koji je bio pesnik, cenjeni istoričar umetnosti i filmski kritičar.

S obzirom na to da je odrastao u takvom okruženju, Bertoluči je počeo da piše

u 15. godini, a ubrzo je dobio nekoliko prestižnih literarnih nagrada za svoju prvu knjigu. Bertoluči se skoro celog života zalagao za radikalno levičarske ideje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia