Alo!

SPREMNI SMO

-

Putari u Srbiji tvrde da su spremi i da ih sneg neće iznenaditi.

Izveštaji govore da su sva naša putarska preduzeća spremna, svi materijali su već na putnim bazama, u dovoljnim količinama za početak, imamo lagerovano već 20.000 tona soli - kaže Zoran Stoisavlje­vić iz JP „Putevi Srbije“.

Putari u Srbiji od ove godine imaju i potpuno drugačiji pristup čišćenju i održavanju puteva. Naime, putarske firme koje održavaju određene deonice puta neće više biti plaćene unapred, već po učinku i kvalitetu usluga koje pruže na terenu. Njihova efikasnost i rokovi čišćenja su normirani.

Putevi prvog prioriteta čistiće se samo solju i moraju biti čist četiri časa posle prestanka padavina, bilo da se radi o snegu ili ledu - objasnila je Ljerka Ibrović iz JP „Putevi Srbije“.

Putevi drugog prioriteta biće čišćeni mešavinom soli i rizle, kao i oni trećeg prioriteta, a rokovi za čišćenje su šest do osam sati

posle prestanka padavina.

na jugu do minus pet na severu, u kotlinama i niže, dok tokom dana temperatur­a uglavnom neće preći nulu, a iznosiće od minus tri do jedan stepen. Oba dana u košavskom području duvaće jak jugoistočn­i vetar. Biće jaka košava - navodi Đurić.

Kad je reč o gradovima, u većini će u petak maksimalna dnevna temperatur­a biti minus jedan i nula. Ipak, najhladnij­e će u petak biti u Negotinsko­j Krajini, a najhladnij­i gradovi biće Negotin i Zaječar, sa maksimalno­m dnevnom temperatur­om od oko minus četiri stepena.

- Za vikend sledi postepeni porast temperatur­e, doći će do priliva toplog vazduha, biće uglavnom suvo, a magla će se zadržavati tokom većeg dela dana. Biće tmurno, ali znatno toplije. U nedelju će biti toplije, od četiri do osam stepeni, a i sledeća sedmica će biti toplija, sa temperatur­om od oko devet stepeni. Novo zahlađenje može se očekivati oko 10. decembra - ističe Đurić.

U Negotinsko­j Krajini, magla će smanjivati vidljivost od 100 do 200 metara. Zbog snega je uključen i meteoalarm u Vojvodini, na istoku i zapadu zemlje žuti alarm, koji ukazuje na potencijal­nu opasnost, u drugim krajevima narandžast­i alarm, što znači da su vremenski uslovi opasni.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia