Alo!

Dug će se smanjivati

Milijarde dinara predviđeni prihodi milijardu dinara predviđeni rashodi milijardi dinara deficit rast BDP-A odsto inflacija

-

rezultate u ekonomiji.

Mali kaže da je u prvih devet meseci ove godine ostvarena stopa privrednog rasta od 4,5 odsto, a privredna aktivnost tokom cele godine beleži intenzivan rast.

- Stopa nezaposlen­osti na kraju drugog kvartala ove godine iznosila je 11,9 odsto i više je nego prepolovlj­ena u odnosu na 2012, kada je iznosila 25,5 odsto. Nezaposlen­ost mladih smanjena je sa 51,1 odsto na 27,5 odsto. Posebno ohrabruje podatak da je rast zaposlenos­ti u potpunosti rezultat zapošljava­nja u Prema oceni Fiskalnog saveta Srbije, planirani budžet je uravnoteže­n, a deficit će biti nizak i prihvatlji­v i obezbediće da se javni dug smanjuje i naredne godine. U Fiskalnom savetu su naveli da je rast penzija dobro dimenzioni­ran, ali da su plate povećane više nego što

je opravdano. privatnom sektoru, dok je u javnom sektoru broj zaposlenih smanjen - istakao je Mali.

Kako kaže, fiskalna kretanja u ovoj godini bila su bolja od planiranih i na kraju septembra suficit na nivou države iznosio je 54,5 milijardi dinara, dok je na nivou republike nakon 10 meseci ostvaren suficit od 61,1 milijardu dinara.

Mali je naveo da će na kraju godine suficit u budžetu biti 0,6 odsto BDP-A, što je oko 28 milijardi dinara.

Kada je reč o javnom dugu, on se konstantno smanjuje i na kraju oktobra iznosio je 56,6 odsto BDP-A.

- Na kraju 2015. godine javni dug iznosio je 70 odsto BDP-A, a sada je zahvaljuju­ći dobrim fiskalnim rezultatim­a brzina smanjenja učešća javnog duga u BDP-U veća od projektova­ne, pa se približava­nje nivou od 50 odsto BDP-A očekuje već početkom 2019 - rekao je Mali.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia