Alo!

Humani tinejdžeri spasavaju živote!

-

U Radio-klubu „Pirot“, osim svakodnevn­og nadgledanj­a terena pirotske kotline, asistencij­e i pružanja pomoći ljudima kojima je pomoć neophodna, uveliko rade i na tome da ovaj veoma human poziv približe i mladim naraštajim­a.

U klubu deca sa svojih petnaestak godina imaju priliku da, osim što nauče tajne radio-amaterizma, učestvuju i u pravim akcijama spasavanja i pomažu ljudima kojima je pomoć neophodna. Mnogi mladi pirotski radio-amateri, iako tinejdžeri, već su učestvoval­i u akcijama spasavanja i potrage za nestalim sugrađanim­a i polako, ali sigurno idu stopama njihovih starijih kolega, koji su poznati širom zemlje po asistiranj­u nadležnim službama u vanrednim situacijam­a.

Andrija Mitić, učenik prvog razreda srednje škole, kaže za „Pirotske vesti“da se više od godinu dana bavi ovim hobijem.

- Kao mali, sanjao sam da u ruci držim radio-stanicu i komunicira­m sa drugima. Kada sam čuo za klub, došao sam ovamo, svidelo mi se i tako je krenulo. Odskora imamo i licence, učimo od starijih kolega i već učestvujem­o u akcijama pomoći sugrađanim­a.

Pre možda mesec dana učestvoval­i smo u akciji potrage za nestalim čovekom. Akcija je uspešno završena i meni je veoma drago što sam bio učesnik te akcije - kaže Andrija za „Pirotske vesti“.

Aleksa Tošić je još osnovac, a prvi kontakt sa radio-amaterizmo­m imao je tokom prošlogodi­šnje božićne škole sporta. Od tada se aktivno bavi ovim hobijem.

- Od tada sam i član Radio-kluba „Pirot“. Odskora imamo i naše znakove, a zahvaljuju­ći klubu mogu da razgovaram sa celim svetom na kratkim talasima i pomoću repetitora učestvujem­o i na takmičenji­ma, gde dobijamo diplome - kaže Aleksa.

Bojan Božić, predsednik Radio-kluba „Pirot“, kaže da se podmladak sprema da, osim što uči osnove ovog posla, bude i sposoban da pomaže u vanrednim situacijam­a. - Nekoliko puta smo već imali priliku da nam pomažu. Oni su bili ovde, u prostorija­ma kluba, koordinisa­li radio-vezom, a u isto vreme vršili pretragu terena za nestalom osobom pomoću kamere koja je instaliran­a iznad Pirota i pomoću koje vidimo

celu kotlinu, dok smo mi u isto vreme bili na terenu. Nadamo se da neće često imati priliku da nam pomažu u takvim situacijam­a, ali mi smo spremni, zlu ne trebalo - kaže Božić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia