Alo!

EKSKLUZIVN­O Nisam Asanž, ali ostajem u ambasadi!

SRPKINJA BRANKA MILIĆ (63) CRNOGORSKI DRŽAVNI NEPRIJATEL­J BROJ JEDAN

- PIŠE: JELENA ĐONDOVIĆ jelena. djondovic@alo.rs

Za Brankom Milić (63), jednom od 14 optuženih za „pokušaj državnog udara“u Crnoj Gori na dan parlamenta­rnih izbora 16. oktobra 2016. godine, koja je nakon godina robijanja u spuškoj samici pre nekoliko dana utočište pronašla u Ambasadi Srbije u Podgorici, juče je raspisana poternica.

O tome, kao i o maratonski dugom procesu koji se protiv nje vodi, poniženjim­a koje je

doživela u crnogorsko­m sudu, ali i poređenjim­a sa Džulijanom Asanžom, Branka je juče govorila za „Alo!“. Iako u godinama i lošeg zdravstven­og stanja, ona kaže da se dobro oseća, da joj je u ambasadi lepo te da je posle dve godine konačno uspela da se naspava.

- Očekivala sam poternicu, mene ništa više ne može iznenaditi od njih, ali odavde nemam nameru da bežim, ja sam nevina i to ću dokazati, ostajem u ambasadi. Ceo proces koji se vodi protiv mene može se opisati jednom rečju - ludilo!kaže nam Branka.

Vraćajući se dve godine unazad, na pitanje da li sa ove distance smatra da

„Veštak me je odveo u jednu sobu, naložio

da se skinem naga, pa me je slikao mobilnim telefonom“, objašnjava Branka

zašto je pobegla u srpsku ambasadu

joj se sve ovo dogodilo jer se u pogrešno vreme našla na pogrešnom mestu, odgovara odrečno...

- Nikada tako nisam razmišljal­a, pa koliko crnogorski­h državljana ulazi svakog dana u Srbiju i u momentima kada se u Beogradu nešto dešava, pa nikada ne budu okrivljeni za te događaje - navodi ona.

Dok je bila u samici, kaže, shvatila je da su ona, ali i ostali okrivljeni za navodni državni udar, samo kolateraln­a šteta u sukobu koji se u Crnoj Gori vodi između vlasti i opozicije, a od dugog boravka u zatvoru teže joj je pao jedan događaj u sudu, nakon čega je završila u hitnoj pomoći, a potom i u Ambasadi.

- Pošto sam imala problem sa kožom, otišla sam na pregled u jednu privatnu kliniku, trebalo je na dan suđenja da idem na kontrolu, a kada sam to rekla, sudija Mugoša je naložila da veštak Šoć utvrdi da li zaista imam zdravstven­i problem. Veštak je najpre pred svima čitao moj medicinski karton, što nije smeo da radi, a usledilo je najgore moguće poniženje, odveo me je u jednu sobu, naložio da se skinem naga, pa me je slikao svojim mobilnim telefonom. To je zaista nešto prestrašno, nakon toga završila sam prvo u hitnoj pomoći, pa u ambasadi - priča Branka.

Kaže da joj poređenje sa najpoznati­jim svetskim zatočeniko­m Džulijanom Asanžom ne prija jer, kaže, ona nema šta da krije, nikoga se ne plaši i sigurna je u svoju nevinost. Žao joj je, navodi, porodice, koja je zbog nje prošla kroz pakao, a neizmerno je zahvalna mitropolit­u Amfilohiju.

- Mitropolit Amfilohije je pružio garancije za mene da neću pobeći iz CG i ja mitropolit­ovo poverenje nikada neću izneveriti, pored toga što sam nevina na planu izvršenja bilo kog krivičnog dela - kaže ona.

 ??  ??
 ??  ?? Ambasada Srbije u Podgorici
Ambasada Srbije u Podgorici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia