Alo!

DULE MIRISLJAVK­O NAJBAKSUZN­IJI LOPOV!

-

U rodnom Zaječaru malo ko je znao Dušana Radosavlje­vića, ali je u niškom Kazneno-popravnom domu i drugim kazamatima u našoj zemlji Dule Mirišljavk­o bio poznat mnogima.

Lopov od ranog detinjstva, Mirišljavk­o, koji je taj nadimak dobio zato što se drogirao, šmrkao lepak i razređivač, do 1999. godine je po domovima i zatvorima proveo 37 godina zbog svog „zanata“.

Prvu krađu je „uknjižio” kao klinac, u sedmoj godini. U selu Rečka, između Zaječara i Negotina, kroz prozorske rešetke je upao u zadružnu prodavnicu. Prvo je hteo da pokupi slatkiše i neku vrednu robu, ali je „napipao“gomilu para. Ispod pazuha je natrpao toliko novčanica da nije mogao da se provuče nazad, piše portal „niskevesti.info“.

- Počeo sam da bacam novčanice kroz prozor, ali je prokleti vetar sve pare razneo po ulici - pričao je Dušan u niškom zatvoru početkom 2000. godine.

Kako je rekao, u tu krađu je morao da ode jer su ga majka i očuh još tada prepustili ulici, pa je bio prinuđen da se sam brine o sebi. Tokom „karijere” je ukrao oko 800.000 maraka, ne računajući zlato.

Ipak, Mirišljavk­u su krađe bile malerozne, pošto je često sledilo robijanje. Jednom prilikom, tek što je izašao iz KPZ-A u Nišu, obio je poslovnicu „Putnika“u centru tog grada. Pare je stavio u peškir, pa otišao na voz za Beograd. Ali zaboravio je da kupi kartu... Naravno, naišao je kondukter… Zbog kratke kose je bio sumnjiv, pa je kondukter pozvao policiju. Dok su se konsultova­li šta da rade s njim, izbacio je peškir pun para kroz prozor, a zatim iskočio iz voza u mrak. Vetar mu je opet oduvao sve pare!

Jedan od „podviga“bio je i upad u prodavnicu bicikala u Beogradu. Ušao je kroz razbijeni prozor i pokupio 200 pumpi za bicikle, pa ih sakrio u sklonište kod Brankovog mosta, a kasnije rasprodao. Posle je, međutim, uhvaćen, pa je zaglavio u valjevski KPD.

- Puste me na odsustvo 1977, a ja imam štekovanih 300.000 dinara. Bile su to pare, burazeru. Kupim kartu za Bar, ali mi autobus pobegne. Ma jesam bio baksuz - pričao je Dušan.

Umesto da kupi novu kartu za drugi autobus ili voz, došlo mu je da se svađa i od šalterskog radnika traži nazad pare za propalu kartu. Poslali su ga kod direktora Beogradske autobuske stanice, ali ga je on elegantno otkačio. Međutim, dok je odlazio kod direktora, u jednoj prostoriji BASA uočio je novac.

Iste večeri došao je da „naplati“propalu autobusku kartu i u jednom sanduku je pronašao

12,7 miliona dinara.

Na istoj autobuskoj stanici, u radnji koja je radila non-stop, kupio je kožnu tašnu s katancem, stavio pare u nju i dao je u garderobu na čuvanje. Da se ne šeta po noći po Beogradu sa toliko para, da ga neko ne pokrade…

Međutim, garderober mu je, pijan, dao pogrešan broj. Posle dva dana, kada je došao da preuzme tašnu, uzalud se ubeđivao sa garderober­om, ali on mu je tražio da navede šta se tačno nalazi u torbi, napiše zahtev i čeka odgovor kada će moći da je preuzme. Toliko lud nije bio, već je noću provalio u istu garderobu i ukrao već ukradene pare. Pozvao je zatim drugare, iznajmio „mustanga“u rentakar agenciji i svi su se uputili na more. Tamo je iznajmio vilu, ofarbaro kosu u žuto, ali opet maler. Brat vlasnika vile je bio policajac, a Dušan je zaboravio da ofarba crne obrve… Planirao je Mirišljavk­o da po izlasku iz zatvora zapali u inostranst­vo, jer tamo nije bio registrova­n ni kao lopov, ni kao narkoman. - Dosad nisam stigao da se oženim, a u životu sam sretao ljude koji su gori i od mene, pa sam se kao tešio. Ipak, moram da se oženim i napravim jednog malog Mirišljavk­a, samo mu neću dozvoliti da krene stranputic­om kao ja. A moje dete će, sasvim sigurno, imati dosta para koje je tata već „zaradio“- pričao je on.

Međutim, novine su 26. avgusta 2002. objavile sledeći tekst: „Zaječarac Dušan Radosavlje­vić, Dule Mirišljavi, stari poznanik zaječarsko­g SUP-A i pravosuđa, viče nije ničija briga. Preminuo je na putu ka Beogradu, gde su ga uputili iz Zdravstven­og centra u Zaječaru, gde mu je ukazana prva pomoć nakon što se zapalio u klozetu na spratu SO Zaječar. Povrede su, ipak, bile takve da mu nije bilo spasa. Prilika da se Radosavlje­vić spase propuštena je jer njegovo protestno pismo, koje je poslao rukovodstv­u SO Zaječar 15 dana pre nego što se polio benzinom u opštinskom klozetu i zapalio, nije ozbiljno shvaćeno.“

Duško Radosavlje­vić je prvu krađu „uknjižio” kao sedmogodiš­njak, a usledili su baksuzluci zbog kojih je proveo 37 godina po zatvorima, a po kojima bi mogao da se snimi film

 ??  ??
 ??  ?? Tokom „karijere“ukrao više od 800.000
maraka, ne računajući zlato
Tokom „karijere“ukrao više od 800.000 maraka, ne računajući zlato

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia