Alo!

Nemci lažu, slike su originali!

- Piše: DANICA ĆURUVIJA danica.curuvija@alo.rs

Nikola Kusovac (83), istoričar umetnosti i najpriznat­iji stručnjak za procenu umetnina na prostoru bivše Jugoslavij­e, negirao je juče u Prvom osnovnom sudu u Beogradu da je trojici dilera umetnina pomogao da galeriji u Minhenu predaju na aukciju falsifikov­ane slike poznatih srpskih i hrvatskih slikara. On je izjavio da nemački stručnjaci nemaju pojma i da su slike koje je veštačio originali.

U potpunosti negiram bilo kakvu vezu sa eventualni­m krivičnim delom i želim da istaknem da u svojoj zemlji 60 godina radim analize slikarskih dela kroz davanje stručnog mišljenja, koje nikog ne obavezuje. Ističem da se radi o mišljenju, a ne eskpertizi. Iz tog razloga, moje mišljenje ne obavezuje, ali sam u svojoj zemlji cenjen i moje mišljenje se poštuje. Zašto je tako? Verovatno su ljudi koji se bave umetnošću u meni prepoznali stručnjaka koji ovo radi bez materijaln­og interesa - rekao je Kusovac, koji je juče saslušan po zamolnici suda u Minhenu.

On je istakao da svakodnevn­o obavlja procene i da se pomenutog mišljenja ne seća, ali ukoliko je delo procenio kao originalno, onda stoji iza toga. Prema optužnom aktu Nemačke, on je dao potvrdno mišljenje kolekciona­rima Nenada Stojiću i Savi Šaronjiću.

Veštačio sam 10 od 40 slika iz doba zenitizma i sigurno je da nisu falsifikat­i. Što se tiče slikara Mihila Petrova, hoću da navedem da je on godinama bio moj lični prijatelj, doduše, malo stariji od mene. Pisao sam mu stručne članke, tako da smatram da se moje mišljenje u vezi s njegovim delima ne može osporiti - naveo je srpski ekspert.

Na pitanje advokata da li su trgovci kopirali slike koje je on procenjiva­o kao originale, Kusovac je odgovorio potvrdno.

- Bilo je takvih slučajeva, to se ne može sprečiti, trgovački lobi je nemilosrda­n - rekao je Kusovac u istrazi.

Kusovac je optužio trgovački lobi kolekciona­ra da stoji iza svega, pošto je tim ljudima cilj da profitiraj­u.

Kod njih mišljenje za neko delo košta mnogo, a kod nas 50 evra. Ja sam altruista i novac me ne interesuje - rekao je on.

Kusovac je istakao da Nemci njemu donose dela kako bi im dao stručno mišljenje, ali se obrušio na njih.

- Ne mogu da zaboravim ono što su nam učinili u Drugom svetskom ratu, Kragujevcu i Kraljevu. Poslednji put sam tamo bio u Drezdenu 1969. godine. Švabe smo pobedili 1918, a pobediću ih i sad. Poslednji sudija sam ja, a ne oni - samouveren je Kusovac.

Advokati optuženih su rekli da je početna cena srpskih slika u Nemačkoj procenjena na 250.000 evra, ali da su mogle da dostignu trostruko veću cenu na licitaciji.

„Veštačio sam 10 od 40 slika iz doba zenitizma i sigurno je da nisu falsifikat­i“, rekao je

Nikola Kusovac

 ??  ?? Optužen za falsifikov­anje: Nenad Stojić
osumnjičen­i ekspert
Advokat Veselin Cerović (levo) i njegov klijent Sava Šaronjić Ma Nemci pojma nemaju: Nikola
Kusovac
Optužen za falsifikov­anje: Nenad Stojić osumnjičen­i ekspert Advokat Veselin Cerović (levo) i njegov klijent Sava Šaronjić Ma Nemci pojma nemaju: Nikola Kusovac

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia