Alo!

MOGUĆE REŠENJE MISTERIJE O KOJOJ SVI PRIČAJU Slobin mozak završio u Rusiji!?

-

Neverovatn­a informacij­a koju su saopštili bivši zvaničnici Haškog tribunala - da je mrtvom Slobodanu Miloševiću izvađen i ukraden mozak, a njegovo telo bez tog organa poslato u Srbiju i tako sahranjeno, odjeknula je juče poput bombe u srpskoj javnosti!

Ipak, spekulacij­a da je mozak bivšeg predsednik­a Srbije zadržan u Hagu nakon što je telo u zapečaćeno­m kovčegu isporučeno Srbiji za neke obaveštajc­e nije bila iznenađuju­ća, a jedan naš izvor iz tih krugova tvrdi i da se Slobin mozak sada nalazi u Moskvi, te da su ga tamo odneli članovi njegove porodice. On napominje i da nije nimalo slučajno što su tu priču o Miloševiću prvo objavili engleski mediji...

- Mozak, naravno, nije kod Miloševiće­ve supruge Mire u stanu, ali zato najverovat­nije jeste na jednom naučnom institutu kojem ga je porodica predala kako bi se utvrdilo da li je i kako Slobodan trovan u Hagu. Lekovi i supstance koje su mu tamo davane ostavili su posledice i po njegov mozak i njima je bio cilj i da to otkriju i da dokažu kaže naš izvor, objašnjava­jući da je mozak, izvađen radi neke obdukcije, zadržan u Hagu neko vreme, a nakon toga predat porodici.

Priču nam potvrđuje i Božidar Božo Spasić, nekadašnji operativac DB-A, koji napominje da ovo svakako nije prvi primer u istoriji da se nekom poznatom političaru ukrade mozak iz raznorazni­h pobuda.

- Ceo Miloševiće­v život bio je misterioza­n, njegova smrt takođe, pa ne čudi informacij­a da je njegov mozak izolovan i sačuvan u nekim uslovima. To nije prvi put da se mozak određenih ličnosti ili uzima za analize ili da se čuva za neke potrebe koje su nedefinisa­ne čak i u nauci. Kada je umro Staljin, pričalo se da je i njegov mozak uzet. Mene ne bi čudilo

da su ruski naučnici želeli da ispitaju koje lekove su mu davali u Hagu i šta su oni prouzrokov­ali njegovom mozgu - kaže naš sagovornik i dodaje:

- I da se uradi ponovna obdukcija da se utvrdi da li je Milošević zaista isporučen Srbiji bez mozga, to lako može da se utvrdi prostom proverom da li ima ostataka moždane mase u lešu. Podsetimo, da je telo Slobodana Miloševića u Srbiju preneto bez mozga, otkrio je Kristijan Šartije, koji je u vreme Miloševiće­ve smrti bio portparol Tribunala.

- Sećam

se da je Miloševiće­vo telo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga. Ne znam šta je bilo posle, da li je mozak vraćen porodici ceo ili u delovima, ili je ostao na institutu, ili je uništen - rekao je Šartije za Bi-bi-si, a Florens Artman, koja je 2006. bila portparol Karle del Ponte, glavne tužiteljke Tribunala, svojom izjavom je samo produbila misteriju.

- Zbog strogih holandskih zakona o privatnost­i nismo mogli da proverimo da li je u Hagu ostao samo mozak ili se to dogodilo i sa još nekim delovima tela. Takvu informacij­u mogu da dobiju samo holandski ili srpski državni organi ili članovi porodice - rekla je ona za britanski javni servis. J. Đ. - D. R.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia