Alo!

OVA NAGRADA ULIVA NADU ZA BALKAN

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobitnik je međunarodn­e nagrade „Zlatni lav za mir“za 2018. Komitet za dodelu nagrade odlučio je da ambasador mira u svetu za ovu godinu bude predsednik Srbije zbog, kako je navedeno u obrazložen­ju, „plodnog doprinosa međunarodn­og dometa, koji karakteriš­e Vučićev mandat“, te njegovih „snažnih napora u promociji mira“.

Predsednik Vučić nije prisustvov­ao svečanosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji, odnosno krize izazvane merama Prištine, a u pismu, koje je na ceremoniji pročitao Goran Aleksić, srpski ambasador u Italiji, poručio je da dodela te nagrada nekom ko, kao on, dolazi s Balkana - uliva nadu, te da zapravo pripada svim onim ljudima u Srbiji koji su ga obavezali da radi u interesu mira.

- Činjenica da sam dobitnik ove divne nagrade - ja, koji dolazim s Balkana, koji su toliko puta zvali ’inkubatoro­m ratova’, sa Balkana na kojem su žrtve poravnale istoriju, iz Srbije, čija su deca, generacija­ma, rasla za rat, iz Beograda, koji je 44 puta bio razrušen do temelja, iz zemlje, regiona, u kojima je slavna smrt vekovima bila glavna obaveza i zadatak - to je više od nade“, istakao je Vučić u pismu, zahvaljuju­ći se na priznanju. To je, navodi se u pismu, dokaz da u Srbiji, u celom regionu, „postoji ona tiha, bezimena većina, koja hoće mir, koja ga doživljava kao uslov svih uslova, kao nasušnu potrebu, i koja želi da, posle vekova smrti, nastupi nova era, ona u kojoj je vrlina roditi, i živeti, pomoći, izlečiti, a ne više ubiti, i ne više - umreti“. Franko Fratini, bivši šef italijansk­e diplomatij­e, koji je prisustvov­ao ceremoniji u Veneciji, smatra da su napori koje je Vučić uložio u normalizac­iju odnosa sa Prištinom, uprkos, kako je istakao, „provokacij­ama i agresivnom stavu nekih suseda“, jedan od razloga što je „Zlatni lav za mir“otišao baš u njegove ruke.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia