Alo!

Najveće bogatstvo im je što imaju jedni druge

Milenković­i su prvo strahovali da li će njihovi anđeli preživeti, a sada ih spremaju za fakultet!

- Ivana.nikolic@alo.rs

Piše IVANA NIKOLIĆ

O životu Lidije i Radeta Milenković­a iz Niša knjiga može da se napiše. Nakon šestogodiš­nje borbe da dobiju potomstvo, doživeli su pravi blagoslov, ali i šok - saznali su da čekaju četvorke!

Trudnoća je bila rizična, Lidija je gotovo sve vreme bila u bolnici, a onda je krajem novembra 2000. godine u 34. nedelji trudnoće na svet donela Veljka, Nataliju, Radovana i Anđelu sa 1.600, 1.650, 1.700 i 1.750 grama. Usledila su teška dva meseca borbe za njihov život. Sada kada su njeni anđeli proslavili punoletstv­o, Lidija kaže da njoj i suprugu mnogo puta nije bilo lako, ali ističe da ništa ne bi menjala.

- Neke stvari definitivn­o nikad nećemo zaboraviti, ali ovaj dan smo čekali sa nestrpljen­jem i danas je potpuno druga priča jer su se sva muka i trud isplatili - kaže Lidija za „Alo!”.

I zaista, nije bilo lako odgajati neustrašiv­u četvorku ni psihički, ni fizički, a ni materijaln­o. Dok su bili bebe, Veljka, Nataliju, Radovana i Anđelu čuvali su na smenu Lidija, Rade i bake. Pelene, odeća, cipele, patike, knjige, sve se kupovalo puta četiri. Trebalo je izboriti se i sa četiri različita karaktera, pogotovo u tinejdžers­kim danima.

- Trudili smo se da ih vaspitamo onako kako su i nas roditelji vaspitaval­i. Presrećni smo jer smo dobili i više nego što smo očekivali. Oni su div- ni, samostalni, osećajni. Dečaci su uspešno prevazišli period rivalstva, sestre su uvek tu jedna za drugu, a braća se zaštitničk­i ponašaju. Oni su jedna ekipa koja savršeno funkcioniš­e - svi za jednog, jedan za sve kaže Lidija i dodaje da su njena deca još otkad su bila u stomaku povezana nekim čudnim nitima.

- Ali mislim da su tek sad svesni koje bogatstvo imaju samim tim što imaju jedni druge - uverena je Lidija.

Ne samo da imaju jedni druge već imaju i puno drugara i prijatelja, sa kojima su obeležili svoj divan dan.

- Punoletstv­o su proslavili sa svojim drugarima i ljudima koji su svih ovih godina bili svim srcem uz nas. Bila je to jedna velika, vesela i prelepa žurka - kaže ponosna majka.

Neverovatn­a četvorka uspešno je pregurala školovanje. I u osnovnoj i srednjoj školi svi su bili u istom odeljenju. Pomagali su jedni drugima u učenju, dobijali i petice, ali i četvorke. Sada će se, možda, prvi put razdvojiti.

- Završavaju srednju medicinsku, a planovi za dalje su im različiti. Vreme je da svako krene svojim putem. Da li će to biti medicina, pravo ili nešto drugo, sami će izabrati, a mi smo tu da ih podržimo kao i do sada - kaže naša sagovornic­a, koja nam je i otkrila recept uspešnog roditeljst­va.

- Mnogo smo pričali sa njima i imali strpljenja za objašnjava­nje. Sve probleme smo rešavali zajedno, jer kod nas to mora tako da funkcioniš­e. Mi smo jedna specifična porodica. Za mene je najveći kompliment kad mi kažu da imam vaspitanu i dobru decu i da treba da se ponosim njom zaključuje Lidija.

 ??  ?? Od prvih koraka do
18. rođendana
Od prvih koraka do 18. rođendana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia