Alo!

ŽIVOTNO OSIGURANJE JE POTREBA, A NE LUKSUZ

Ako osoba stara 45 godina zaključi ugovor o riziko osiguranju na 10 godina, uz mesečnu premiju od 10 evra, obezbediće osiguranu sumu nešto veću od 14.000 evra

- Jelena.mitrovic@alo.rs

Životno osiguranje je način da planiramo budućnost, a u razgovoru za „Alo!“, Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravač­a Srbije, objašnjava kako ovaj dugoročni vid štednje i ulaganja obezbeđuje finansijsk­u podršku u kasnijim godinama života, kao i zaštitu kada je to najpotrebn­ije.

Koliko su naši ljudi upoznati sa životnim osiguranje­m i da li znaju koje benefite im može doneti u budućnosti?

- Tržište osiguranja u Srbiji nije razvijeno, a najbolji pokazatelj je da životno osiguranje kod nas u ukupnoj premiji učestvuje sa oko 23 odsto dok na razvijenim tržištima polisu životnog osiguranja ima više od 70 odsto građana, u skandinavs­kim zemljama više od 80 odsto. Razvijeni svet je odavno shvatio da životno osiguranje nije luksuz, već potreba. Kod nas su, ako pogledamo podatke od pre pet ili 10 godina, primetni stidljivi, ali pozitivni pomaci. Nažalost, većina naših građana pogrešno smatra da je osiguranje skupo ili jednostavn­o nema dovoljno novca, pa je osiguranje među prvima na listi za odricanje. Istini za volju, minimalna premija kod pojedinih osiguravač­a za polisu životnog osiguranja iznosi već od 1.000 dinara mesečno. Kod takvih, niskih uplata, najraciona­lnije je razmišljat­i o klasinom riziko osiguranju, koje obezbeđuje zaštitu odnosno isplatu osigurane sume korisnicim­a, a to su najčešće naslednici, u slučaju smrti osiguranik­a. Primera radi, ako osoba stara 45 godina zaključi ugovor o riziko osiguranju na 10 godina, uz mesečnu premiju od 10 evra, obezbediće osiguranu sumu nešto veću od 14.000 evra.

Šta sve klijent može da bira prilikom uzimanja polise? - Osiguranik sam odlučuje o svemu u zavisnosti od ličnih potreba. Prvo i osnovno, sam bira vrstu polise životnog osiguranja koju želi da kupi, odnosno vrste rizika koji će biti pokriveni. Sam bira i visinu premije koju želi da plati, na godišnjem ili mesečnom nivou. Ne treba zaboraviti da se životno osiguranje kupuje i kao dodatak penziji, da je ta polisa dobro rešenje za slučaj smrti ili teške bolesti, odnosno za sve situacije u kojima nosilac prihoda neće biti u mogućnosti da dovoljno zarađuje. Tom polisom mogu se rešavati i druga bitna životna pitanja, na pri-

mer školovanje dece. Savet građanima je da prvo definišu svoje potrebe, da li je to lična ili finansijsk­a zaštita naslednika, kolike su im mogućnosti za izdvajanje premije, da li poseduju kredit i da u zavisnosti od toga odaberu polisu koja će im obezbediti miran život.

Za koga jeste, a za koje ljude nije dobra odluka da se životno osiguraju?

- Životno osiguranje je namenjeno svima - porodičnim ljudima, roditeljim­a,

samcima, mlađoj i starijoj populaciji. Teško je reći koji je idealan trenutak za ugovaranje polise životnog osiguranja, ali što pre počnemo i što duže uplaćujemo, to veći iznos dobijemo na kraju. Takođe, nemoguće je predvideti kuda će nas život odvesti, pa je o nepredviđe­nim situacijam­a uvek bolje razmišljat­i unapred. Polisom životnog osiguranja obezbeđuje­mo sigurnost za sebe ili članove porodice u situacijam­a koje niko ne može da predvidi - smrt, bolest, nesrećan slučaj, hirurške intervenci­je.

DEFINIŠITE POTREBE, PA IZABERITE POLISU OSIGURANIK SAM ODLUČUJE O SVEMU U ZAVISNOSTI OD LIČNIH POTREBA

 ??  ?? ŽIVOTNO OSIGURANJE SE KUPUJE I KAO DODATAK
PENZIJI
ŽIVOTNO OSIGURANJE SE KUPUJE I KAO DODATAK PENZIJI
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia