Alo!

Magija protiv masti krije se u nama

Glavni sastojci ove čarolije zovu se vlakna i lipaza i ako znamo kako da ih iskoristim­o, čak ni dvostruki masni obrok nam ne može ništa

- Instagram: vericadjok­ic_

Piše: V. ĐOKIĆ, NUTRICIONI­STA Zima je godišnje doba kada našim apetitom i trpezom suvereno vladaju masti. Sočne, hrskave, pune zanosnih aroma, bude sva čula i dozivaju na obilno kalorično uživanje. Baš zato nije čudo što se sa masnom hranom često pretera, a onda ostaje pitanje - kako izbeći posledice?

Naš organizam ima odgovor, čudesan kao zimske čarolije. On zna kako da neutrališe deo unetih masnoća i kako da ih se reši iz organizma pre nego što se „smeste“oko pojasa ili na bedrima. Glavni sastojci ove „magije“zovu se vlakna i lipaza i ako znamo kako da ih iskoristim­o, čak ni dvostruki masni obrok nam ne može ništa! o njima, međutim, ukoliko se vratimo koju deceniju unazad i zavirimo u tanjir naših dedova, uvidećemo da su oni već tada znali suštinu. Salata od kupusa oduvek je pratila pečenje, uz mast se jela paprika, a uz slaninu beli luk. Nije to slučajno. Život blizak prirodi doprinosi tome da svoj organizam bolje osećamo i lakše slušamo, i to je bukvar kojim su se naši stari odvajkada vodili. Evo šta je njima organizam poručivao o vlaknima svaki put kada bi zaronili viljušku u činiju rendanog kupusa.

Kada masnu hranu i sveže povrće jedemo zajedno, nismo ni svesni da zapravo možemo „prepolovit­i” obrok u samom stomaku. U procesu varenja, kada se masti izdvoje u krupne molekule, vlakna ih obavijaju svojom gelastom strukturom kao kada bismo ih zaključali u neki balon. Tako spakovane, masnoće prolaze dalji put varenja. Do njih naša creva sada ne mogu da dođu, ne mogu da ih upiju i u daljem procesu varenja skladište kao masne naslage.

Ono što mogu jeste da ih izbace iz organizma.

Na taj način deo kalorija u kojima smo uživali samo prođe kroz nas, ne ostavljaju­ći posledice po vitak struk.

Upravo to je bila uloga sveže salate, paprike i belog luka. Zato na trpezama, naročito u ovo doba godine, taj prilog treba da zauzme važno mesto. Danas se salatama nazivaju razne mešavine kuvanog povrća sa dodacima od majoneza, pavlake, testenina i od njih treba što pre odustati. Da su dobre po nas, rasle bi u baštama naših baka.

Lipaza

Lipaza je enzim koji razlaže masti. Pomaže im da se „uposle“ u organizmu, apsorbuju i brže sagore. Verovatno svako od nas poznaje barem jednu osobu koja jede za petoro, a ostaje vitka. Efikasno sagorevanj­e, u tome je tajna, a iza svega stoji upravo lipaza.

Prisustvo lipaze u organizmu odlučuje da li će se sve pojedene masnoće lenjo nataložiti ili će barem jednim delom vršiti važnu metaboličk­u ulogu prenošenja korisnih materija duž celog organizma. Na taj način unete kalorije biće usmerene na „koristan rad” i imaće mnogo manje štetnih posledica po figuru i zdravlje.

Značaj lipaze ovako samo počinje, a zapravo je nesaglediv, i to ne samo kada su u pitanju održavanje linije i uobičajene bolesti masnog metabolizm­a, gojaznost, dijabetes, kardiovask­ularna oboljenja, nego i kod problema sa kožom, autoimunih oboljenja, raka, degenerati­vnih bolesti mozga i nervnog sistema.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia