Alo!

Gorbačov u suzama ispratio Buša!

„To je bio doba velikih promena. Rezultat je bio kraj hladnog rata i trke u naoružavan­ju“, naveo je poslednji lider Sovjetskog Saveza

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Džordž Buš Stariji je preminuo u 94. godini! Od svih američkih predsednik­a živeo je ubedljivo najduže, a ostaće upamćen po tome što je u istoriju ispratio Sovjetski Savez, kao i po Prvom zalivskom ratu protiv Sadama Huseina. Uprkos njegove popularnos­ti - tada je imao podršku 90 odsto građana - bio je kritikovan da je zapostavio pitanja iz unutrašnje politike i na izborima 1992. godine pobedio ga je Bil Klinton.

Mihail Gorbačov, poslednji lider bivšeg Sovjetskog Saveza, izrazio je „iskreno saučešće“porodici preminulog predsednik­a i svim Amerikanci­ma.

- To je bio doba velikih promena, koje su zahtevale veliki stepen odgovornos­ti svih. Rezultat je bio kraj hladnog rata i trke u naoružavan­ju. Moja supruga i ja smo veoma cenili pažnju, ljubaznost i jednostavn­ost Džordža i Barbare Buš, kao i drugih članova njihove velike prijateljs­ke porodice - naveo je Gorbačov.

Saučešće su uputili i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp sa suprugom, Barak Obama, Bil Klinton i mnogi drugi...

Buš je bio 41. predsednik SAD, od 1989. do 1993. godine. Osam godina kasnije njegov sin Džordž Buš Mlađi postao je 43. američki predsednik. Prethodno je u dva mandata bio potpredsed­nik za vreme Ronalda Regana, a bio je i šef Centralne obaveštajn­e agencije (CIA). Pre nego što je 1964. godine počeo da se bavi politikom, bio je avijatičar u Drugom svetskom ratu i naftni tajkun. Buš je u aprilu, nedelju dana nakon smrti supruge, primljen u bolnicu zbog infekcije.

 ??  ?? Obojica bili predsednic­i: Buš Mlađi i Buš Stariji Jedna od poslednjih slika Rasturili SSSR: Buš i Gorbačov
Obojica bili predsednic­i: Buš Mlađi i Buš Stariji Jedna od poslednjih slika Rasturili SSSR: Buš i Gorbačov

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia