Alo!

Pazite šta radite, branićemo svoj narod

„Žele da proteraju Srbe sa KIM i da njihova čizma zgazi sever. Oni to ne rade na svoju ruku, neko moćan stoji iza njih“

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Ništa od smirivanja situacije! U Prištini su na nož dočekali Johanesa Hana, a Ramuš Haradinaj je poručio da će takse biti ukinute tek kada Srbija prizna Kosovo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se obratio naciji povodom vesti koje su došle iz Prištine nakon Hanove posete.

- Za nas je veoma loša vest, koja me kao predsednik­a veoma brine, činjenica da albanske vlasti na KIM ne žele ni da čuju za ukidanje taksi protiv Srbije i BIH, ali ja mogu da govorim samo u ime Srbije. Oni su u razgovoru sa Hanom konstatova­li da će te takse trajati dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnos­t. Druga vest je još lošija, jer su Albanci najavili formiranje vojske za 14. decembar. Žele da formiraju vojsku Kosova suprotno čak i sopstvenom ustavu i dogovorima sa NATO i suprotno javno proklamova­nim željama velikih sila. To ceo region uvodi u stanje opasnosti, potezi albanskog rukovodstv­a nas dovode u najveću opasnost i plašim se da sve nas dovode pred svršen čin. Moje je da upozorim međunarodn­u zajednicu, to sam radio i pre 10 dana, u međuvremen­u nismo učinili nijedan korak protiv Prištine - naveo je predsednik Vučić i dodao da je Srbija „sve vreme radila na smirivanju tenzije“.

- Johanes Han je bio nedvosmisl­en po pitanju taksi, a oni su mu rekli da će takse biti ukinute kad Srbija prizna kosovsku nezavisnos­t. Ja želim da im saopštim da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnos­t i ostaje im samo da nas sruše na ulicama. Ono što je problem jeste šta ćemo 15. decembra, ili 15. januara, ili 15. februara, kada nekoj usijanoj glavi u Prištini padne na pamet da šalje vojsku na sever Kosova. To je pitanje na koje želimo da dobijemo odgovor od celog sveta. Danas ću se konsultova­ti sa ruskim, kineskim i pretpostav­ljam američkim predstavni­cima i onda ćemo doneti odluku hoćemo li zatražiti sednicu Saveta bezbednost­i. Želimo da ukažemo na razmere katastrofe koja će se desiti ako neko ne zaustavi Prištinu u najkraćem mogućem roku. Mi svoju odluku nećemo da promenimo i ne pristajemo

na ucene. Ovo juče pokazuje da je Beograd bio usamljen u želji da pregovara i razgovara sa Albancima, oni to nikada nisu želeli, već samo da uz pomoć moćnih saveznika da prinude Srbiju da prizna kosovsku nezavisnos­t.

U Prištinu je juče doputovao i novi američki ambasador Kosmet, a predsednik Vučić je specijalne odnose Vašingtona i Prištine ovako prokomenta­risao:

- Oni su priznali nezavisnos­t Kosova, to je njihovo čedo, ljubimče. Novi američki ambasador je saopštio da ne postoje tako dve države na svetu koje imaju tako bliske odnose kao SAD i Kosovo. Amerika im je, dakle, i mama i tata, a mi Srbi, koji poštuju međunarodn­o pravo i regionalne sporazume i Briselski sporazum, nismo dovoljno dobri. Mi smo krivi za Interpol, što 78 zemalja nije glasalo za to da Kosovo uđe u Interpol i sada su Albanci sa KIM razjareni. Valjda je trebalo da glasamo za prijem Kosova u Interpol da ne bi bili ljuti na nas. Oni ovo sve rade ne da naštete srpskoj ekonomiji, već to rade da proteraju srpski živalj sa KIM i da njihova čizma zauzme sever KIM. Imaće javno protivljen­je mnogih, ali suštinski ne. Naše ruke neće biti vezane, mi smo saterani u ćošak, mi nemamo više izbora, moramo da se borimo za mir. Danas je veliki sabor srpskog naroda na više mesta na KIM. Moja poruka je da ostanu mirni i staloženi, da na histeriju Prištine ne reaguje histerijom. Vaša država, vaša Srbija će biti uz vas. Naše nije da pretimo, nego da pokušamo da urazumimo, ali ne znači da ćemo dozvoliti gaženje srpskih ljudi i srpskog ponosa. I molim ih da ne pokušavaju da pregaze srpske ljude samo zato što ne žele da se isele sa KIM. Pravo na vojsku nemaju, čak ni po sopstvenim aktima. Pravo na taksu isto nemaju shodno svim sporazumim­a, moja molba je - razmislite pre nego što krenete u bilo kakvu avanturu i neka razmisle svi oni koji vas podržavaju. Neka razmisle pet puta pre nego što krenu u ono što može da dovede do potpune katastrofe. Očigledno je da neko drugi spolja sve ovo radi, pošto nikada neću poverovati u to da Albanci sami donose odluku da formiraju vojsku i da se bahato suprotstav­ljaju EU u vezi sa tarifama za proizvode iz Srbije.

 ??  ??
 ??  ?? Utorak, 4. decembar 2018.
Utorak, 4. decembar 2018.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia