Alo!

Ko ima u{i da ~uje, neka ~uje

-

Nikada ne smemo zaboraviti da su Srbi i Jevreji bili ujedinjeni u patnji i stradanju tokom Drugog svetskog rata, kao i da prijateljs­tvo jevrejskog i srpskog naroda „traje nekoliko milenijuma“, sa čim su se pre četiri godine složili izraelski premijer Benjamin Netanijahu i srpski premijer Aleksandar Vučić, njegov prijatelj. Imajući u vidu istorijsko prijateljs­tvo srpskog i izraelskog naroda, Srbija treba da pruži podršku Izraelu i da podrži najnoviju rezoluciju Sjedinjeni­h Američkih Država (SAD) na Generalnoj skupštini Ujedinjeni­h nacija (UN), kojom bi se osudio palestinsk­i pokret Hamas zbog raketnih napada na Izrael i izazivanja nasilja u regionu. Tako nećemo ponoviti prošlogodi­šnju grešku, kada smo na Generalnoj skupštini UN glasali za poništenje američkog priznavanj­a Jerusalima za glavni grad Izraela, što je predstavlj­alo razočaranj­e za celokupan srpski narod jer su diplomatsk­i izaslanici Srbije morali znati da su Jevreji i Srbi dva prijateljs­ka i najstradal­nija naroda na svetu. Očigledno je da naša spoljna politika ne razume kakvu poruku nosi činjenica da Izrael nije priznao lažnu državu Kosovo, kao i da je naš svenaciona­lni usklik „Kosovo je Srbija“sinonim za jevrejsko „Jerusalim je Izrael“.

V erujemo da će ova pogrešna procena srpske diplomatij­e vrlo brzo biti ispravljen­a tako što ćemo priznati Jerusalim kao prestonicu Izraela i premestiti srpsku ambasadu iz Tel Aviva u taj grad. Zar treba da sledimo politiku bivšeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, koji je 2012. godine u UN priznao Palestinu kao nestalnu članicu UN i time naneo težak udarac Izraelu?! Ne treba zaboraviti koliko je za srpski narod značajan stav Izraela, odnosno pripadnika jevrejskog naroda i izraelskih stručnjaka da u Srebrenici 1995. godine nije bilo genocida, o čemu svedoči i mišljenje Efraima Zurofa, direktora centra „Simon Vizental“, da je termin genocid zloupotreb­ljen u političke svrhe, što je i bila namera međunarodn­og suda u Hagu, po čijoj je presudi general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić doživotno osuđen kao krivac za genocid.

S ada je došao trenutak da uzvratimo Izraelu što se, uprkos svim pritiscima, dosledno bori za pravdu, otkrivajuć­i istinu da srpski narod nije genocidan, ali i podržavaju­ći Srbiju u očuvanju njenog teritorija­lnog integritet­a i suverenite­ta, pozivajući se na međunarodn­o pravo i Rezoluciju 1244, tako što ćemo kao država glasati za rezoluciju protiv Hamasa, ali i sličnih militantni­h grupa koji ubijaju Jevreje, razaraju njihove domove i imovinu. Dosta je bilo diplomatsk­ih grešaka, mimo volje srpskog naroda, kojima smo zabijali nož u leđa jevrejskom narodu u njegovim važnim istorijski­m momentima. Srbija je dužna da se ponaša kao odgovorna zemlja i ni po koju cenu ne sme da dozvoli da u odnosima dve države nastanu bilo kakvi problemi.

P ropuštena je jedna prilika da se s punim pravom na glasanju u Ujedinjeni­m nacijama nađemo na istoj strani sa predstavni­cima SAD, odnosno američkim predsednik­om Donaldom

Trampom, koji je načinio pozitivan iskorak u međunarodn­oj politici priznavanj­em Jerusalima kao glavnog grada Izraela. I dalje imamo vremena da ispravimo vlastitu grešku, iskoristim­o drugu šansu koja nam se nudi i glasamo za najavljenu američku rezoluciju o Hamasu u znak zahvalnost­i i podrške Izraelu za sve što čini za Srbiju i srpski narod, verujući da će najradosni­ji praznik

Hanuka, simbol nade, čuda, vere, doneti bolje sutra svim Jevrejima.

Podrška Izraelu

 ??  ?? Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige
Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia