Alo!

Markovi noževi OSVAJAJU SVET!

Ljubitelj prirode iz Čajetine prvo sečivo napravio za sebe, a onda su počele da stižu narudžbine

- Piše: IVANA NIKOLIĆ ivana.nikolic@alo.rs

Marko Pantović iz Čajetine jedan je od retkih u Srbiji koji se bave izradom noževa, ali sigurno jedini u Zlatiborsk­om okrugu koji pravi savršena sečiva. Strastveni ljubitelj prirode i planinaren­ja prvi nož je napravio pre pet godina, i to za sebe, a onda je shvatio da bi kovačkim pozivom mogao i ozbiljno da se bavi.

- Bio mi je potreban nož za boravak u prirodi. Nisam hteo bilo kakav nož, koji bi mi se samo izgledom svideo, pa sam počeo da izučavam sve o čeliku koji se koristi za izradu sečiva. Tako mi se polako prikazao novi svet materijala i zanata, koji nije teško zavoleti - priča za „Alo!“Pantović, koji je među ljubitelji­ma noževa poznatiji kao Baš-čelik.

Marko je potom na forumima počeo da postavlja fotografij­e svojih radova. Kritike i pohvale su mu pomogle da nastavi dalje. Malo-pomalo otvorio je i radionicu, u kojoj je većinu alata sam napravio.

- Noževi su specifični za izradu. Možeš krenuti od rečnog peska i sam praviti svoj čelik, a možeš i da kupuješ gotove flahove i brušenjem oblikuješ ono što želiš. Ja sam negde između te dve priče. Kupujem čelik najčešće u šipkama, a onda kovanjem i brušenjem dolazim do finalnog produkta. Osnovni alat za to jeste čekić, nakovanj i kovačka vatra. Sve sam to napravio, osim nakovnja, a kada je potražnja za noževima postala veća, napravio sam i hidrauličn­u presu da bih sebi olakšao i ubrzao posao - objašnjava Marko i dodaje da tu nije stao, već je odlučio da ode korak dalje.

- Da bi termička obrada, koja je srce ovog posla, bila kako treba, morao sam da napravim i peć za kaljenje. Ovaj posao se dosta svodi na izučavanje raznorazni­h oblasti i na „uradi sam“projekte, inače ne bi bilo isplativo ističe sagovornik „Alo!“.

Markov dan u radionici nikada nije isti. Da bi napravio jedan nož, mora mnogo toga da zna.

- Nekad si kalilac, kovač, šuster, dizajner, fotograf... Mnogo toga je potrebno da bi se od ovog posla živelo. Nekada je dan dinamičan i brzo odmiče, a nekada je potrebno ogromno strpljenje i koncentrac­ija iskren je Marko, koji je na neke primerke utrošio i do 50 sati rada, ali ne žali.

Naš sagovornik napravio je mnogo lovačkih, ali i kuhinjskih noževa za majstore.

- Moje mušterije imaju raznovrsne potrebe. Najčešće su to zaljubljen­ici u prirodu, kamperi, planinari... Moji noževi polako ali sigurno odlaze u sve delove sveta i na to sam veoma ponosan - zaključuje Pantović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia