Alo!

Makron pao NA ULICI!

- Redakcija @alo.rs

EKIPA ALO!

Višednevni nasilni protesti u Parizu slomili su francusku vlast, koja je odlučila da ipak ne poveća poreze na gorivo!

Francuski predsednik Emanuel Makron je danima tvrdio da neće odustati od novih poreza, ali čini se da je haos u Parizu i još nekoliko francuskih gradova promenio njegovu čvrstu odluku. Kako bi se sprečilo dalje nasilje na ulicama glavnog grada Francuske, premijer Eduar Filip se obratio javnosti i saopštio da je odluka o povećanju poreza suspendova­na na šest meseci.

„Predsednik

Makron i ja smo se konsultova­li i odlučeno je da tri poreske mere koje bi trebalo da stupe na snagu 1. januara budu zamrznute na rok od šest meseci“, rekao je Filip.

„Nijedna taksa ne sme da ugrozi jedinstvo nacije. Nasilje mora da prestane. Morali biste da budete gluvi ili slepi da ne čujete ili ne vidite ovoliki gnev“, poručio je Filip u svom obraćanju.

Francuski premijer je prethodno trebalo da se sastane u palati Matinjon sa predstavni­cima „žutih prsluka“, ali je sastanak odložen jer su neki od predstavni­ka demonstran­ata odbili poziv šefa vlade, pošto su, kako navode, dobili pretnje smrću. Žaklin Muro,

predstavni­ca „žutih prsluka“, tvrdi da su joj u utorak ujutru nepoznate osobe pretile telefonom upozorivši je da ne ide na sastanak s premijerom.

U protestima koji su počeli 17. novembra poginule su tri osobe, a više stotina je povređeno. Samo tokom prethodnog vikenda, u Parizu je uhapšeno oko 400 osoba, dok je više od 100 povređeno. Procene su da je tokom nasilnih protesta „žutih prsluka“u Parizu pričinjena šteta od gotovo četiri miliona evra. En Idalgo, gradonačel­nica francuske prestonice, kaže da se ta suma odnosi na oštećenu i uništenu gradsku opremu i da procena još nije potpuna, jer nije obuhvaćena šteta na prodavnica­ma i Trijumfaln­oj kapiji. Pariski komunalci su raščistili oko 900 kubnih metara otpada i više od 200 olupina zapaljenih automobila, a vatrogasci su prijavili ukupno 249 požara. En Idalgo je rekla da će u četvrtak biti održan sastanak gradske uprave, državnih institucij­a, trgovačkih udruženja i osiguravaj­ućih kuća kako bi pomogli trgovcima „čiji su gubici ogromni“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia