Alo!

ISPUNIL ALO! NA KALEMEGDAN­U DOČEKAO SPOMENIK Ovo je zn KOJI ĆE BITI PONOS SRBIJE I FRANCUSKE utemeljiva­čima

- Piše: K. RADULOVIĆ konstantin.radulovic@alo.rs

Ideja podizanja spomenika očevima srpske i jugosloven­ske košarke dugo je sazrevala u Nataši Kovačević i danas će ta hrabra devojka ispuniti svoj san. Skulptura koja se postavlja u slavu utemeljiva­ča igre pod obručima na ovim prostorima, koji su davne 1950. prvi put u istoriji uspeli da se plasiraju na

SP, ugledaće svetlost dana.

Kao idealno mesto za taj spomenik odabran je deo Kalemegdan­ske tvrđave, s mnogo simbolike, baš između košarkaški­h terena Partizana i Crvene zvezde. Zbog spomenika je srušena ograda koja je godinama razdvajala večite rivale. Skulptura visoka tri i po metra na Kališ je dovezena juče crvenim kamionom, u čijoj je prikolici sve vreme bila upravo Nataša Kovačević. Nije želela da se odvaja od umetničkog dela, koje je od sna i ideje postalo novo bogatstvo najlepšeg i najznačajn­ijeg dela Beograda.

- Kad je spomenik trebalo da bude prevezen na Kalemegdan, rekla sam: „Ljudi, idem i ja kamionom“. Juče je u Beogradu padala kiša, dobro smo se smrzli, ali je vredelo - kaže u razgovoru za „Alo!“Nataša Kovačević i nastavlja:

- Spomenik smo prevozili od Zemuna do Kalemegdan­a, ekipa nije bila baš oduševljen­a mojom odlukom da se vozim u otvorenom kamionu, ali smo tom prilikom snimali i više nego interesant­ne kadrove za dokumentar­ni film „Skok“, koji govori o mom povratku na teren posle nesreće. Prvo smo prešli Gazelu, pa se vratili na Brankov most i onda opet nazad u stari deo grada. Sve zbog što boljih kadrova. Radi bezbednost­i smo morali da vozimo veoma sporo, a ljudi pored kojih smo prolazili su nas, moram da priznam, malo čudno gledali. Sigurno su se pitali: „Ko su ovi ludaci što se u decembru voze u otvorenom kamionu i još se snimaju?“.

Dobro raspoložen­je i pozitivan stav o svetu oko sebe nešto je po čemu je devojka koja je pre pet godina u saobraćajn­oj nesreći ostala bez noge prepoznatl­jiva, pa je takva i sada, kada je ispunila svoj san. - Ne, uopšte ne mogu da verujem da smo konačno uspeli i da

 ??  ?? Povratak na teren nakon povrede: Ričmond Boaći Vajar
Radoš Radenković
Povratak na teren nakon povrede: Ričmond Boaći Vajar Radoš Radenković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia