Alo!

POSLANICI PIJ NAROD PLAĆA 15 MILIONA

U toku je nabavka neverovatn­e 7.124 flaše vina, ali ni ljubitelji žestine nemaju razloga da brinu jer će ih građani častiti sa 960 flaša viskija

- Pišu: J. MITROVIĆ M. KERANOVIĆ redakcija@alo.rs

Građani Srbije platiće oko 15 miliona dinara za alkoholna pića koja će se služiti poslanicim­a, ministrima i drugim državnim službenici­ma. Ukupno 11.370 flaša alkoholnih pića, između ostalog vina, viskija i konjaka, biće i više nego dovoljno da se funkcioner­i, ukoliko to požele, i kupaju u alkoholu.

U toku je nabavka neverovatn­e 7.124 flaše vina. Međutim, ni ljubitelji žestine nemaju razloga za brigu jer je već naručeno 4.246 flaša raznih rakija, viskija, konjaka i drugih luksuznih žestokih pića.

Na osnovu konkursne dokuzbog

mentacije za nabavku vina, može se zaključiti da će se najviše piti crveno, jer se nabavlja čak 3.558 flaša. Ali ni belog neće faliti, jer Uprava za zajedničke poslove republički­h organa (UZZPRO) nabavlja i 2.336 flaša belog vina. Osim belog i crnog, piće se i roze, a ljubitelje rozea namiriće 624 flaše. Osim toga, biće poručene i 72 flaše desertnih vina, kao i 192 flaše stonih vina. Služiće se i penušava vina, a 282 flaše biće i više nego dovoljne da poslanici i državni funkcioner­i mogu i da se prskaju njime.

Samo za nabavku vina, kako stoji u planu javnih nabavki, opredeljen­o je vrtoglavih 8,55 miliona dinara, što je više od 72.000 evra.

Međutim, osim ovih 8,55 miliona dinara, iz državne kase biće potrošeno i 6,47 miliona dinara za nabavku domaćih i stranih alkoholnih pića, kako se i navodi u odluci o dodeli ugovora. U okviru te javne nabavke je i 960 flaša raznih vrsta viskija, od čega, recimo, „džonija vokera“čak 360 flaša, a popularnog „čivasa“96 flaša. Za parlamenta­rce i zaposlene

po ministarst­vima u ponudi će biti i dovoljno konjaka, i to 132 flaše. Međutim, najviše će se častiti rakijom, i to raznih vrsta, od kojih pojedine koštaju i više od 5.000 dinara po litru, pa se u tu svrhu nabavlja 2.082 flaša.

Inače, interesant­no je to što Uprava raspisuje tender za nabavku vina, kao i domaćih i stranih alkoholnih pića, a s druge strane prodaje zalihe vina i rakije proizveden­e u nekadašnje­m letnjikovc­u Obrenovića u Smederevu. Međutim, ni na ovo, ali ni na druga pitanja u vezi sa javnim nabavkama vina i žestine, „Alo!“juče nije dobio odgovore.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia