Alo!

SRBIJA SMANJILA JAVNI DUG ZA 1,03 MILIJARDE DOLARA

-

„Srbija je smanjila javni dug za 1,03 milijarde dolara i njegovo učešće u BDP-U za dva procentna poena, sa 56,1 odsto na 54,1 odsto“, izjavio je juče ministar finansija Siniša Mali. - Srbija je u jednom danu isplatila 1,03 milijarde dolara starog duga. To je skoro 900 miliona evra, i to nismo uradili iz novih kredita i refinansir­anja, nego iz ušteda koje smo napravili. To je još jedan primer odgovorne ekonomske politike koju sprovodimo, da što pre vratimo one stare, skupe dugove i na taj način stabilizuj­emo javne finansije i stvorimo osnove za dalji razvoj privrede“, rekao je Mali. Ministar je naveo da je u prvih devet meseci rast BDP-A bio 4,5 odsto, što je, kako kaže, najveći rast u poslednjih deset godina, dok, s druge strane, nezaposlen­ost beleži istorijski minimum od 11,3 odsto.

Da vodimo odgovornu ekonomsku politiku, pokazuje i broj novih zaposlenih od 370.000 u poslednje četiri godine, što je ogroman uspeh - kaže Mali.

Ministar je podsetio i da je suficit u budžetu u prvih devet meseci bio 70 milijardi dinara, odnosno oko 600 miliona evra.

Učešće javnog duga se smanjuje iz dana u dan. Imamo rekordne strane investicij­e, ove godine najviše od svih zemalja u ovom delu Evrope, i to pokazuje koliko se Srbija razvija u dobrom smeru, koliko su nam stabilne javne finansije. Na taj način pravimo osnovu za dalji rast zapošljava­nja, za otvaranje novih radnih mesta, izgradnju infrastruk­ture i poboljšanj­e životnog standarda građana Srbije - rekao je Mali. E. A.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia