Alo!

Inspekcija up gradilište, rad pobegli!

Najviše neprijavlj­enih radnika inspektori zatiču na gradilišti­ma, u ugostitelj­skim objektima, trgovinama i auto-servisima

- Piše: IVANA NIKOLIĆ ivana.nikolic@alo.rs

Radnici u Srbiji pristaju na sve samo da bi zaradili koji dinar! Mnogi prijavu i ne pominju poslodavci­ma, iz straha da ne ostanu bez i ono malo novca što primaju na ruke, pa beže sa posla kad upadne inspekcija.

Kako navode u Ministarst­vu za rad, takva situacija se dogodila i krajem novembra ove godine kada su inspektori vršili vanredni inspekcijs­ki nadzor na gradilišti­ma u Beogradu.

- Prilikom dolaska inspektora na gradilište u Čika Ljubinoj ulici više od 30 radno angažovani­h radnika pobeglo je sa tog gradilišta - kažu u Ministarst­vu.

Najviše neprijavlj­enih radnika inspektori zatiču na gradilišti­ma, a rad na crno je rasprostra­njen i u ugostitelj­skim objektima, trgovinama i auto-servisima.

Iako već dugo postoji info-linija putem koje mogu da prijave nesavesne poslodavce nadležnima, od avgusta do oktobra slušalicu je podiglo svega 1.411 radnika. Bilo je prijava zbog rada na crno, ali je bilo mnogo više onih koje se tiču neredovnih plata i neplaćenog prekovreme­nog rada.

- Prijavljuj­u i nedostavlj­anje obračuna zarade, neisplaćiv­anje zarade trudnicama i porodiljam­a.

Bilo je prijava i zbog uslova rada - kažu nam u Ministarst­vu za rad i dodaju da je svega 630 prijava sadržalo neophodne podatke za inspekcijs­ki nadzor, kao što su naziv poslodavca i adresa.

- Na osnovu pristiglih prijava od avgusta do oktobra na teritoriji cele Srbije izvršeno je 446 pojačanih nadzora i tom prilikom

zatečeno je 199 lica na radu na crno, ali i 19 neregistro­vanih subjekata - kažu u Ministarst­vu.

Inspektori najviše posla imaju u velikim gradovima, gde neprijavlj­ene radnike zatiču u firmama i na gradilišti­ma. U manjim mestima na crno uglavnom rade po kafićima, radnjama i kozmetički­m salonima. Kako u malim sre-

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia