Alo!

Penzionerk­a u invalidski­m kolicima krala struju?!

-

Nesvakidaš­nja životna priča leskovačke penzionerk­e Stane R., osobe sa ozbiljnim invalidite­tom iz tamošnjeg Radničkog naselja, usred zime, kad mu vreme nije...

Njoj je poodavno uskraćeno korišćenje struje i umesto zvaničnog priključka na električnu mrežu, za šta poseduje uredne papire, njoj je ovih dana stigla tužba sa predlogom prinudnog izvršenja naplate „za samovlasno korišćenje električne energije“. Pre dvadesetak godina, u južnom delu Leskovca, nakon poduže gradnje, navodno završene, na brzinu je useljeno pet stambenih zgrada sa po 12 stanova za socijalno stanovanje. U njih se uselio ko je stigao i mogao, ali bilo je i ozbiljnih korisnika, koji su zvanično dobili stanarsko pravo jer su godinama čekali da trajno reše pitanje krova nad glavom. Među njima je bila i Stana, porodični penzioner i korisnica minimalne penzije, osoba sa teškim invalidite­tom u invalidski­m kolicama i dugogodišn­ji aktivni član leskovačko­g udruženja distrofiča­ra. Preduzeće koje je izgradilo te stanove otišlo je u stečaj, a zatim u likvidacij­u, ne dobivši, po pričama pojedinih stanara, adekvatnu građevinsk­u i upotrebnu dozvolu za te na brzinu useljene objekte.

Istine radi, svih 12 stanara u zgradi u kojoj Stana živi sama dobilo je posredstvo­m javnih izvršitelj­a izvršne tužbe da plate utrošak struje za poslednjih desetak godina, što su pozamašne sume. Samo jedan od njih nekako je pred sudom dokazao da nije krao struju i da nema veće obaveze za neizmirene račune. Drugi su u tom postupku delimično uspeli, jedino je Stana ostala sama jer, kako je nedavno rekla leskovački­m novinarima, za nju nema ko da potrči, niti je imala para da plati advokate. Gordana Stojanović, predsednic­a leskovačko­g udruženja distrofiča­ra, iskreno se nada pomoći grada i donatora kako bi se pomoglo njihovoj članici. Tim povodom, razgovaral­i smo sa Draganom Petrović, sekretaric­om tog udruženja.

- Naša Stana ima pozamašan dug od oko 8.000 evra, koji ona sama nikako ne može da izmiri. Ona je stvarno želela da plaća struju, ali se struja u njenom stanu vodila na ime bivšeg izvođača radova koji je u stečaju, te joj je EDB račun mesecima nedostupan. Mi se iskreno nadamo da će uz pomoć grada i donatora njene obaveze biti izmirene u celosti i da će ostati u svom stanu bez strepnje od izvršitelj­a rekla je Petrovićev­a. T. S.

 ??  ?? Zbog problema sa investitor­om duguje
8.000 evra
Zbog problema sa investitor­om duguje 8.000 evra
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia