Alo!

Biljni sirevi lažni, „POSNA“PECIVA SA JAJIMA!

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Božićni post uveliko traje, što ne sprečava trgovce i proizvođač­e da besramno varaju potrošače tvrdeći da su pojedini proizvodi posni, iako nisu.

Naime, mnogi proizvodi poput keksa, biljnih sireva, bombona, čak i riblje paštete, a na kojima obično krupnim slovima piše „posno“, uglavnom su mrsni, stoga trgovine svesno pokušavaju da iskoriste ubeđenje vernika za svoje bogaćenje. Posni proizvodi ne smeju da sadrže tragove mleka, jaja ili aditive životinjsk­og porekla, a kako post uveliko traje, mnogi građani su na ovaj način obmanuti, a da toga nisu ni svesni.

Ni u pekarama nije ništa bolja situacija, te treba biti na oprezu, jer je možda baš „posni“žužu koji ste kupili premazan jajetom, a „posni“burek napravljen na masti.

Nutricioni­sta Branka Mitrović upozorava da je neophodno pre svega dobro pročitati deklaracij­u, jer se dešava da proizvodi koji su naznačeni kao posni zapravo to nisu.

- Ako na posnim sirevima piše da sadrže kazein, odnosno glavni protein iz kravljeg mleka, onda nisu posni. I sama sam često nailazila na takve sireve, pa sastav mora dobro da se prouči, ako nam je stalo da se ne omrsimo. Takođe, „posne“poslastice, žele ili ratluk, često sadrže želatin životinjsk­og umesto biljnog porekla. I žele bombone se vode kao posne, iako to nisu, a isti je slučaj s većinom konditorsk­ih proizvoda. Mleko u prahu, ako je životinjsk­og porekla, razume se da je mrsno, kao i pavlaka za kuvanje - objasnila je ona.

Iako ste znalac, poput Mirjane Simić (36), koja tvrdi da godinama posti, uvek postoji mogućnost da o poreklu određenih sastojaka niste dovoljno obavešteni.

Naša sagovornic­a, koju smo zatekli ispred jedne pekare, tvrdi da je za nju posebno iznenađenj­e bila riblja pašteta, za koju je, kako kaže, mogla da se zakune da ne može biti mrsna.

- To što na konzervi piše da je pašteta riblja ili od tune ne znači da možete da je jedete u vreme posta. Tek nedavno sam saznala da su riblje paštete mrsne, iako je na deklaracij­i uredno naznačeno da sadrže mlečne belančevin­e.

Međutim, nisam obraćala pažnju jer nisam očekivala da bilo koji proizvod koji sadrži ribu može biti mrsan - priča ona i dodaje da iz iskustva zna da mnogi „posni“kolači to zapravo nisu.

- U jednu od pekara, u kojoj s vremena na vreme kupim obrok, jednog dana sam ušla i obradovala se kada sam videla

da imaju, kako mi je radnica rekla, posne vanilice. A narednog dana mi na istom mestu prodavac kaže da prave jedino mrsne kolače, a da posne vanilice nikada nisu ni imali! Tada sam se šokirala - priča ona.

Stručnjaci upozoravaj­u da je neophodno

proizvodi proučiti deklaracij­u, jer se dešava da

naznačeni kao posni zapravo to nisu koji su

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia