Alo!

HARADINAJ UDARIO I NA AMERE!

Ni „koka kola“više neće moći preko administra­tivnih prelaza sa Kosovom

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Ramuš Haradinaj hoće da zabrani svim inostranim kompanijam­a, među kojima su i američke, poput „Koka-kole“, da robu iz Srbije šalju u lažnu državu Kosovo. Pored ukidanja platnog prometa u dinarima na severu KIM, zabrane ulaska srpskim ministrima i funkcioner­ima i zabrane ulaska vozilima sa srpskim tablicama, to bi bila četvrta mera usmerena protiv Srbije, koju bi Haradinaje­va vlada mogla već danas da uvede, saznaje „Alo!”.

Haradinaj juče nije hteo detaljnije da govori o toj temi, ali, prema našim saznanjima, osim o merama koje direktno ugrožavaju opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, u Prištini je u poslednjem trenutku odlučeno da se udari i na Amerikance.

- Pojedine američke kompanije već su dobile signale iz Prištine da ne šalju svoje proizvode iz pogona i magacina u Srbiji, već da za snabdevanj­e Kosova koriste svoje ispostave u Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Ovo je znak da je ludilo Haradinaja i njegove ekipe prešlo sve granice, pošto više ne strepe ni od Amerikanac­a, koji su njihovi najveći zaštitnici i koji su stvorili njihovu lažnu državu - kaže naš dobro upućeni izvor.

Haradinaj je juče saopštio da će o svojim novim potezima govoriti nakon današnje sednice njegove vlade, a potpredsed­nik

Vlade Srbije Nebojša Stefanović ocenjuje da su nove mere usmerene prvenstven­o protiv Srba na Kosovu i Metohiji, ali da one neće doneti ništa dobro, i to ne samo Srbima, već ni Albancima, ali ni celom regionu.

- Priština nastavlja sa ispoljavan­jem etnički motivisane agresije, čiji je jedini cilj proterivan­je Srba sa severa KIM i dovršavanj­e njihovog etničkog čišćenja. Nakon skandalozn­ih ekonomskih mera, koje predstavlj­aju najgrublje kršenje CEFTA sporazuma, oni sada najavljuju nove, koje prerastaju u jasno kršenje Rezolucije 1244 SB UN, ali i svih drugih međunarodn­ih propisa rekao je Stefanović. Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da mi, umesto da idemo ka smirivanju, idemo ka daljoj radikaliza­ciji odnosa i da je „lopta sada u dvorištu Prištine i EU i da Brisel mora tu agoniju da prekine”.

- Cilj svih ovih mera je politički, a nije trgovinske ili ekonomske prirode. Cilj je da se stavi tačka na dijalog, da se skrene pažnja sa drugih tema, pre svega sa neuspeha u međunarodn­oj politici, jer činjenica je da Kosovo nije primljeno u međunarodn­e organizaci­je - rekao je on i naglasio da je cilj Prištine da poboljša svoje pregovarač­ke pozicije u budućnosti.

 ??  ?? Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia